Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Március 07. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Pénzeső a kistelepüléseknek

Pénzeső a kistelepüléseknek

Utak és járdák építésére, önkormányzati épületek felújítására, hőszigetelésére és nyílászáróinak cseréjére, valamint belvízelvezetésre költi többek között az államtól érkező milliókat az az 1018 település, amely nem vett részt az adósságkonszolidációban – derült ki a Magyar Nemzet összeállításából. Az érintett településeknek arról is van elképzelésük, hogy két év múlva mire fordítják a másféltől húszmillióig terjedő támogatás következő részletét.

Csütörtök délután négy óráig elektronikus úton rögzítheti fejlesztési támogatási kérelmét az az 1018 kétezer fő alatti település, amely nem vett részt az adósságkonszolidációban. Az igényléseket legkésőbb holnap postára kell adniuk az érintett önkormányzatoknak. A határidő elmulasztása jogvesztő, a kizárólag postai úton benyújtott támogatási kérelem pedig érvénytelen. Arról, hogy melyik település pontosan mekkora összeget kap, a belügyminiszter dönt március 24-ig az alapján, hogy a kérelmező önkormányzat mennyiben felel meg a vonatkozó rendelet előírásainak. A március 24-ét követő tizenöt napban a belügyminiszter szerződést köt az érintett önkormányzatokkal, majd ezután a Magyar Államkincstáron keresztül utalják a támogatásokat egy összegben a településeknek.

Emlékezetes, Tállai András önkormányzati államtitkár február elején ismertette a kormány döntését, amely szerint négy év alatt, egyenlő részletekben összesen 50 milliárd forint támogatást ad az állam az adósságkonszolidációban részt nem vett 1176 településnek. Első körben, még idén tavasszal a kétezres lélekszám alatti települések részesülnek támogatásban, a rájuk eső összeg felét kapják meg. Ez az intézkedés most összesen 1018 önkormányzatot érint, ahol csaknem 600 ezren laknak, a konszolidációban részt nem vett települések 87 százaléka tartozik ide.

Ha a kétezres lélekszám alatti települések kérelmeinek elbírálása után marad a 2014-re szánt 12,5 milliárd forintból, akkor a nagyobb települések egy része is megkaphatja idén a négy évre jutó támogatás első felét. Tállai András úgy számolt, hogy akár 30-40 ilyen önkormányzat is lehet, és aztán jövőre folytatódik a kétezres lélekszám feletti települések kompenzálása. Két év múlva a kisebb önkormányzatok kapják meg a támogatásuk másik felét, majd 2017-ben a kétezres lélekszám alatti települések között osztják szét az utolsó 12,5 milliárd forintot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk