Városlista
2022. január 21, péntek - Ágnes

Hírek

2013. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi
Forrás: G. Nagy Róbert

Egy alkalom két ünnep

Egy alkalom két ünnep

Dombóváron április 15-én volt 90 éves az eszperantó mozgalom.

Évszázadok óta sokakat foglalkoztatott egy új nyelv megalkotásának gondolata, ezért többen tervezgettek is ilyet. Ki hinné, hogy közel 900 különféle nemzetközi nyelvtervezet létezik. Ezek szerzői különböző korok nagy gondolkodói voltak, köztük olyan kiemelkedő tudósok, mint az angol Roger Bacon, a francia René Descartes, a cseh Comenius, a német Gottfried Wilhelm Leibniz vagy a magyar Bolyai János. Mint a bábeli legenda, ez is kifejezője az emberiség ama ősi vágyának és reményének, hogy anyanyelveink mellett legyen egy minden néppel közös nyelvünk is, vagyis egy egyszerű ideális kommunikációs eszközünk.

A sok nyelvtervezet közül a lengyel szemészorvos Lazar Markovics Zamenhof - az eszperantó világban Lazaro Ludoviko Zamenhof néven ismert orosz származású zsidó nyelvész tervezett nyelve, az eszperantó bizonyult a legéletképesebbnek.

Az eszmeiséghez kötődve már a kezdetek kezdetén az eszperantó nyelvhez mozgalom is társult. A nyelv a mozgalomnak köszönhette, hogy sikeresen túlélt minden ellene irányuló támadást. A különböző eszperantó egyesületek, szakmai szövetségek, klubok fogják össze a mozgalomban aktívan részt venni kívánó embereket

Dombóváron 1923-ban honosodott meg az eszperantó mozgalom. Giesswein Sándor (A szociális problémákra különösen érzékeny ember. A kétkezi munkások, a szegények, az egyszerű emberek felemelkedésén, jólétén és öntudatra ébredésén fáradozó pap a népnevelés és az agrárkutatások terén tett le az asztalra jelentős életművet. A magyar egyiptológiai kutatások előfutára, a magyar eszperantó mozgalom atyja volt. Emlékére 2012-ben gránit emléktáblát avattak Dombóváron.) 1856-1923 között élt. Giesswein Lehman György, az első dombóvári eszperantista segítségével honosította meg az eszperantó mozgalmat Dombóváron. Giesswein Sándor halálának napja 1923. április 15. a helyi eszperantó mozgalom kezdete. Dombóváron a mai napon volt 90 éves az eszperantó mozgalom.

  • elhangzott a magyar és eszperantó himnusz,
  • G. Nagy Róbert a Dél-Dunántúli Regionális Eszperantó Alapítvány elnöke beszélt a táblaavatás aktualitásáról,
  • Szabó Imre a Magyarországi Eszperantó Szövetség (továbbiakban:MESZ) elnöke méltatta a Dél-Dunántúli Regionális Eszperantó Alapítvány (továbbiakban:DURA) eddigi tevékenységét,
  • Eszényi József a MESZ elnökségi tagja beszélt az eszperantó nyelvről és előnyeiről
  • Szabados István amatőr verselő szavalta el József Attila: Nyár volt c. versét eszperantóul,
  • Rostás Jenő István apát-plébános megáldotta a táblát,
  • G. Nagy Róbert a Dél-Dunántúli Regionális Eszperantó Alapítvány elnöke könyveket adományozott Szabó Imrének és Eszényi Józsefnek, Dombóvár szeretettel vár címmel; József A. eszperantó nyelvű verses kötetet kapott az Illyés Gyula Gimnázium, Szabados István és rajta keresztül a Balatonszárszói József A. Múzeum; Rostás Jenő apát-plébános. A gimnázium megkapta még a tavaly megjelent Gárdonyi Géza: Egri csillagok eszperantó fordítását.

Most már Dombóváron is van Zamenhof emléktábla, az idén 100 éves gimnáziumban, ahol a 60-as években fakultatív eszperantó nyelvoktatás is zajlott, Borza József dombóvári eszperantista jóvoltából.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 20. 08:57, csütörtök | Helyi

Az újraélesztés gyakorlatát szeretnék népszerűsíteni Dombóváron

Az önkormányzat, a Dombóvári Mentő Alapítvány és a dombóvári iskolák hosszú távú együttműködésben gondolkodnak, fórumokon, nyílt napokon, képzéseken fogják első körben a pedagógusoknak megmutatni az alapokat.

2022. Január 18. 15:58, kedd | Helyi

Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével! - Újabb kéménytüzek a megyében

Dunaföldváron egy lakóházban, Dalmandon egy melléképületben csaptak fel a lángok hétfőn. Két kéménytűz mellett még a viharos szél miatt vonultak a tűzoltók leszakadt faágakhoz, kidőlt fához.

2022. Január 17. 14:34, hétfő | Helyi

Cseh Tamásra emlékeznek a Magyar Kultúra Napján

2022. január 22-én lenne 79 éves a kezdetekkor festőművészi pályával kacérkodó fiatalember, aki később gitáros-énekes előadóként, „Dalnokként” vált ismertté egy ország számára.

2022. Január 15. 08:00, szombat | Helyi

A hónap műtárgya

Az idei évtől a dombóvári Fekete István Múzeum is elindítja a „Hónap műtárgya” című sorozatát.