Városlista
2023. december 9, szombat - Natália

Hírek

2022. Február 07. 18:03, hétfő | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Plagizálás gyanúja miatt visszavonta pályaművét a horvát euróérme egyik szimbólumának alkotója

Plagizálás gyanúja miatt visszavonta pályaművét a horvát euróérme egyik szimbólumának alkotója

Plagizálás gyanúja miatt visszavonta pályaművét Stjepan Pranjkovic, a horvát euróérme egyik szimbólumának alkotója,

miután a sajtóban megjelent hírek szerint az 1 eurós érmén szereplő kuna (nyest) grafikája Iana H. Leach skót fényképész azonos fotója alapján készült - közölte hétfőn az N1 horvát kereskedelmi hírcsatorna.

A Horvát Nemzeti Bank (HNB) a múlt pénteken mutatta be a horvát euróérmék dizájnterveit, amelyekből a horvát pénzverde egymillió próbaérmét készít majd. Az érmék egyik oldalát a piros-fehér kockás horvát címer, a sahovnica díszíti, míg a másik oldalát különböző szimbólumok, így a 2 eurós pénzérmén Horvátország térképe, az 1 eurós érmén pedig a jelenleg is használatban lévő kuna szerepel. Nikola Tesla az 50, 20 és 10 centes érmékre, míg az öt-, a két- és az egycentes érmékre az ősi szláv glagolita írás került.

A horvát sajtó ezt követően tette közzé a skót fényképész által készített fotót, amely fellehető az interneten, és teljesen megegyezik az érmén lévő kuna grafikájával.

A fotós maga is nyilatkozott a 24sata című horvát napilapnak. "Hallottam, hogy a győztes pénzjutalmat is kapott. Én nem kaptam semmit. Ő egy tolvaj" - mondta Leach a lapnak, hozzátéve, hogy azoknak, akik meghirdették a pályázatot, vissza kell vonniuk a plagizáló pályadíját és a valódi alkotót kell feltüntetniük szerzőként.

A horvát grafikus 70 ezer kuna jutalmat kapott a szimbólum kidolgozásáért, amely első helyen végzett a HNB pályázatán.

Pranjkovic hétfőn közleményt adott ki, amelyben azt írta: nagy megtiszteltetés volt számára, hogy részt vehetett a horvát nemzeti euróérme előlapja arculattervei kidolgozásában. Mindazonáltal hozzátette, hogy a médiában és a közösségi oldalakon kialakult kellemetlen légkör, valamint a rá nehezedő nyomás miatt úgy döntött, hogy visszavonja a motívumra vonatkozó tervjavaslatát, és lemond a rajzpályázaton részvétel jogáról.

A HNB illetékes bizottsága hétfőn ülésezik, és egyebek között megvitatja a kialakult helyzetet.

Horvátország 2023 január elsején tervezi bevezetni az eurót, szeptember elejétől az országban már euróban is fel kell tüntetni a termékek és egyes szolgáltatások árát.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 08. 14:40, péntek | Külföld

Donald Tusk: az új lengyel kormány csatlakozik az Európai Ügyészséghez

Lengyelország az Európai Ügyészséghez csatlakozik az új parlamenti többségi koalíció által alakítandó kormány egyik első lépéseként - jelentette be pénteki varsói sajtóértekezletén Donald Tusk koalíciós kormányfőjelölt.

2023. December 08. 14:39, péntek | Külföld

Szijjártó Péter átadta az Ugandai Szívkórház magyar kivitelezésben modernizált intenzív gondozási részlegét

Átadta az Ugandai Szívkórház magyar kivitelezésben modernizált intenzív gondozási részlegét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Kampalában.

2023. December 06. 08:03, szerda | Külföld

Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint a folyamatos amerikai támogatás nélkül elveszíthetik a háborút

Ukrajna elveszítheti a háborút, ha az amerikai Kongresszus akár csak elhalasztja a szavazást a további pénzügyi és katonai támogatásról - jelentette ki az ukrán elnöki hivatal vezetője kedden Washingtonban.

2023. December 05. 07:15, kedd | Külföld

Putyin a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat

Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat - jelentette ki Jurij Usakov, az államfő külpolitikai tanácsadója a Life.ru hírportálnak és a Shot Telegram-hírcsatornának.