Városlista
2021. április 11, vasárnap - Zsolt, Leó

Hírek

2011. Augusztus 24. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Pókselyemből készülhet a golyóálló bőr

Pókselyemből készülhet a golyóálló bőr

Egy holland művész emberi bőrsejtekből álló rácsból és genetikailag módosított pókselyemből készítette el az első, úgynevezett golyóálló bőrt.

Az eszköz akár egy csökkentett sebességgel kilőtt, 22-es kaliberű golyót is képes megállítani.

A tudósok szerint amellett, hogy a golyóálló bőrt a rendvédelmi szervek is hasznosíthatnák, legnagyobb jelentősége nem a testi épség megőrzésében rejlik. Sokkal fontosabb, hogy segítségével forradalmasítható lesz az orvostudomány: nagy felületű sebeket fedhet be, segítheti az égési sérültek kezelését, és akár mesterséges inakat is készíthetnek belőle - írja az Associated Press.

A tudósok jelenleg azzal kísérletezzenek, hogy megtalálják a mesterséges pókselyem előállításának leggazdaságosabb módját. Jelenleg állatkísérletekkel próbálkoznak: többek között selyemhernyókba ültetnek be pókgéneket. A remények szerint két éven belül sikerülhet megoldani a gyártást.

A golyóálló bőr további előnye, hogy erős és rugalmas, így akár nagyobb felületen is pótolható lesz vele az emberi bőr is. A tudósok szerint ráadásul ez nemcsak elmélet: a kísérleteik során ugyanis sikerült bebizonyítaniuk, hogy a mesterséges anyag kompatibilis az emberi bőrrel.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 11. 07:28, vasárnap | Belföld

Halálos motorbaleset történt Kazincbarcikán

Kórházi ellátása közben halt meg az a férfi, aki motorozás közben egy oszlopnak ütközött Kazincbarcikán.

2021. Április 11. 07:00, vasárnap | Belföld

Ezúttal a Windows-felhasználókat célozzák a kiberbűnözők

A csomagküldő szolgálatok nevében megküldött SMS-adathalász kampányt követően ezúttal a Magyar Posta nevében küldenek adathalász e-maileket – hívta fel a figyelmet erre a rendőrség.

2021. Április 10. 17:00, szombat | Belföld

Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás

Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás

2021. Április 10. 12:53, szombat | Belföld

Fizetett volna a pedofil, hogy kisfiúval fajtalankodhasson - VIDEÓ

Letartóztattak egy 42 éves férfit, aki egy internetes társkeresőn keresztül pénzért szexuális kapcsolatot akart létesíteni egy gyermekkorú fiúval