Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. December 01. 07:31, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Radiológusok másolják a Stradivari-hegedűket

Radiológusok másolják a Stradivari-hegedűket

Radiológus kutatók úgynevezett CAT-szkennerek segítségével másolják a világhírű Stradivari-hegedűket annak érdekében, hogy fényt deríthessenek a páratlan hangszerek titkára.

A számítógépes axiális tomográfia (CAT) egyfajta röntgentechnika, amelynek segítségével minden apró részletét feltérképezhetik a hangszereknek. Az így kapott adatokat a tudósok arra használták fel, hogy egy szinte teljesen pontos másolatot készítsenek az egyik 307 éves hegedűről - írja a BBC.

Az ötlet még 1988-ban született meg Steven Sirr radiológus fejében, amikor véletlenül egy CT berendezésen felejtette saját hegedűjét. Ekkor lett figyelmes arra, hogy ez a hangszer nem csupán egy egyszerű faváz - annál sokkal bonyolultabb és összetettebb szerkezet, amelyet annál több lyuk és barázda szabdal belülről, minél öregebb. Az elméletek szerint nem kizárt, hogy ez adhatja különleges hangjukat is.

Végül az elmúlt években kértek kölcsön az amerikai Kongresszusi Könyvtárból egy eredeti Stradivari-hegedűt, amelyről több mint ezer felvételt készítettek - egy hangszerkészítő végül ezek alapján próbálta megalkotni a lehető legtökéletesebb másolatot. A tudósok elmondták: a másolat hangja végül kísértetiesen hasonlított az eredetiéhez, ami alátámasztja elméletüket.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.