Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. December 10. 21:12, szombat | Helyi
Forrás: hírszerkesztőnk

Rakonczayéknak volt céljuk, dolgoztak érte és elérték - képgalériával

Rakonczayéknak volt céljuk, dolgoztak érte és elérték - képgalériával

Különleges élményekből csemegézhettek azok, akik december 9-én este hagyták, hogy az Atlanti-óceánt első magyar párosként 2007-ben átevező Rakonczay Viki és Gábor megossza velük az út során szerzett tapasztalatait.

A Dombóvári Szuperinfó kiadója által a Dombóvári Művelődési Házba szervezett élménybeszámoló, motiváló előadáson egymást váltva beszélő házaspárból bizony nehezen lehetett kinézni, hogy áteveztek egy óceánt. Ki is derült a két normál testalkatú fiatalról, hogy - bár mindketten aktívan sportoltak - az út előtt sohasem eveztek.

Nem is az evezőtudásukra építettek, amikor a Tűzhangyára keresztelt, saját tervezésű hajójuk hét hónapnyi megépítését követően Cadizból vízre szálltak, hogy előbb a Kanári-szigetekig, majd onnan 5200 km-t evezve az óceán túloldalán lévő Antiguáig jussanak el. Tudták, hogy jó csapatot alkotnak, bíztak a kitartásukban és a problémamegoldó képességükben. Úgy voltak vele, hogy az evezésbe majd az úton úgyis belejönnek. (Nem is egykönnyen sikerült meggyőzniük a családjukat és a szponzorokat.)

Aztán amikor szembeszéllel, a barátságtalannak hitt afrikai partvidékkel, hatalmas viharokkal, forrósággal és cápaveszéllyel dacolva átértek a túlpartra, a Kanári-szigetektől számított 51 nap, 6 óra 10 perces idejükről kiderült, hogy az a vegyes párosok között világrekordnak számít.

Sőt, később a National Geographic Adventure az év kalandja díjjal ismerte el a teljesítményünket, Londonban megkapták a Guinness World Records kitüntetést. A Tűzhangya pedig elnyerte a Magyar Formatervezési Díjat.

Az utazásról szóló számos előadás mellett újabb célokat dédelgettek. Hiába akasztotta meg őket a Jóreménység fokának vihara 2010-ben megkzdett földkörüli vitorlásútjukon, nem adták fel ezt a tervüket sem. Gábor pedig most arra készül, hogy a világon elsőként egyedül szeli át kenuval az Atlanti-óceánt. A házigazda Teibert Csaba meg is ígérte, hogy a Rakonczay-féle www.atlantix.eu honlap mellett portálunkon is nyomon követhető lesz a jövő szerdán kezdődő kaland.

Az óceán átevezésének történetét Viki és Gábor hajónaplóban rögzítette. Sok-sok képpel és videórészletekkel tarkított előadásuk a néhány hónapja megjelent kötet dedikálásával, közös fotózkodással és kötetlen beszélgetéssel ért véget.

Képgalériánk a hírünk címsora alatti „Kapcsolódó galéria” hivatkozással, vagy a lenti képre kattintva nyitható meg.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.