Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2022. Április 01. 09:28, péntek | Helyi
Forrás: Fekete István Múzeum

Régészek jártak a hetényi erőd területén

Régészek jártak a hetényi erőd területén

Budapesti régészek, geológusok érkeztek az egykori római erőd területére.

Dr. Stibrányi Mété középkori régészt, Szabó Máté régészt, Kecskés Bence geológust, Nagy László régészt, Klembala Zsombor geológust Kovacsik Zoltán helytörténész és felesége Katalin, illetve Kapospula község polgármestere, Stemler József fogadták az alsóhetényi Közösségi Házban. Majd a régészek és geológusok Kovacsik Zoltán, Bodó Imre, Bodó Bálint helytörténészek kíséretével kimentek az egykori erőd területére. Később a kis csoporthoz csatlakozott Müller Ádám a Dombóvári Kulturális Szolgáltató Központ igazgatója és Őri Gábor fotós is.

Szabó Máté régész a helyszínen elmondta, hogy a francia Lille-i Egyetem Maslap projektjének keretében közép európai és aldunamenti területek harmadik- hatodik századi villa épületeinek feltérképezését végzik egészen Bulgáriáig.

Mint az már köztudott Jovia nagy birtokközpont volt. Tájrégészeti, építészeti és társadalomtörténeti szempontok alapján végeznek kutatásokat talajradar és magnetométer műszerekkel. A korábbi légi felvételek tanúsága szerint nemcsak az erőd területén, hanem a falakon kívül is találhatók ún. villa épületek apszisokkal és mázas tetőcsrepekkel, mint Rómában vagy Pannónia nagyobb városaiban is. Ilyen villagazdaságok megtalálhatók az attalai, a göllei és a szakcsi határban is. Az említett egyetemi projekt szerint most csak elsősorban Pannónia területén végeznek felméréseket. Dr. Stibrányi Máté régész elmondása alapján a következő hetekben ismét visszatérnek és a kutatásokat folytatni fogják.

fotó: Őri Gábor

Fekete István Múzeum Dombóvár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 15:59, vasárnap | Helyi

Középiskolások Buzánszky Jenő Emléktornája Dombóváron

A Buzánszky Jenő Sportkomplexum 2022-ben átadott műfüves pályáján ismét megrendezésre került a legendás dombóvári futballista tiszteletére a középiskolások tornája.

2024. Május 16. 08:30, csütörtök | Helyi

Szakmai napot tartottak óvodapedagógusoknak a Szivárvány Óvodában

A támogatási program célja, hogy erősítse Tolna vármegye Zöld Óvodái közti kapcsolatot, segítse azok Zöld Óvodai szakmai tevékenységét, bővítse az érdeklődő pedagógusok természettudományos ismereteit.

2024. Május 15. 08:14, szerda | Helyi

95. születésnapján köszöntötték György-Fazekas Péternét

György-Fazekas Péternét 95. születésnapján Pintér Szilárd polgármester is felköszöntötte.

2024. Május 13. 15:11, hétfő | Helyi

Hat tűzesethez és hat műszaki mentéshez vonultak Tolna vármegye tűzoltói a hétvégén

Kocsolán egy konyhai páraelszívó, Hőgyészen egy állatorvosi rendelőben bedugott fejlámpa töltője, míg Dombóváron és Bonyhádon egy-egy személyautó gyulladt ki.