Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Július 31. 10:39, hétfő | Bulvár
Forrás: mti

Rekordáron kelt el a Casablanca című film egyik plakátja

Rekordáron kelt el a Casablanca című film egyik plakátja

Rekordot jelentő, vagyis egész pontosan a nyilvános árverésen elkelt filmplakátok jelenlegi rekordjával megegyező áron, 478 ezer dollárért (124 millió forint) cserélt gazdát

az 1942-es Casablanca című filmklasszikus olasz plakátja egy hétvégén megrendezett dallasi aukción.

Az olasz Luigi Martinati munkája az Oscar-díjas alkotás egyesült államokbeli bemutatója után pár évvel, 1946-ban készült. A Heritage Auctions szerint Martinati alkotásának ez az egyetlen ismert megmaradt példánya, és talán a legsikerültebb a filmet reklámozó összes plakát közül.

A körülbelül 2 méterszer 140 centiméteres plakáton kisebb helyreállítási munkálatokat is végeztek az aukciót megelőzően. A filmklasszikus szereplőit ábrázoló kép korábban egy londoni gyűjtőjé volt.

Az Oscar-díjjal jutalmazott második világháborús szerelmi történetben Humphrey Bogart játssza Rick Blaine bártulajdonos szerepét, Ingrid Bergman pedig Ilsa Lundot, Victor Laszlónak (Paul Henreid), az antifasiszta ellenállási mozgalom vezetőjének feleségét, Rick egykori szerelmét alakítja.

Az aukciósház szóvivője, Eric Bradley szerint a plakát új tulajdonosa nem kívánta megnevezni magát.

A nyilvános árverésen elkelt filmplakátok másik rekordere a London éjfél után című, 1927-ben bemutatott amerikai horrorfilm plakátja, amely ugyancsak 478 ezer dollárért talált új gazdára a Heritage Auctions 2014-es árverésén.

A képen, amelyet a Tod Browning rendezésében készült némafilm egyetlen fennmaradt plakátjának tartanak, a húszas évek egyik sztárja, Lon Chaney vámpírként jelenik meg.

Fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára