Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Szeptember 02. 15:08, szerda | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Rekordmennyiségű hasist és dzsihadista drogot foglaltak le Romániában

Rekordmennyiségű hasist és dzsihadista drogot foglaltak le Romániában

Mintegy másfél tonna hasis és több mint 750 kiló (négymillió darab) kaptagon-tabletta lefoglalásáról számolt be kedden a román rendőrség és a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).

A nagy mennyiségű drogot, amelynek feketepiaci értékét 60 millió euróra (több mint 21 milliárd forint) becsülik, egy hajó átvizsgálása során fedezték fel, amely vasárnap érkezett a konstancai kikötőbe Törökországból, két, Szíriában feladott konténerrel.

A kábítószert 40 tonna nagy sűrűségű, szerves eredetű szappan között rejtették el.

A DIICOT közleménye szerint a "dzsihadisták drogjaként" ismert kaptagon-tablettáknak - amelyeket állítólag gyakran használtak fizikai állóképességük és önbizalmuk javítására az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei - rendszerint magas amfetamintartalmuk van.

Ez az eddigi legnagyobb mennyiségű hasis- és kaptagon-fogás a román bűnüldözés történetében. Kézre kerítésében az amerikai kábítószer-ellenes hivatal (DEA) is közreműködött.

Jelenleg több román és külföldi állampolgár ellen van folyamatban bűnvádi vizsgálat, hogy kiderítsék a kábítószer szállításában játszott szerepüket.

A román hatóságok eddigi legnagyobb, négy évvel ezelőtti kábítószerfogása - csaknem két és fél tonna kokain lefoglalása - is a Fekete-tenger partján, a konstancai (Constanta) kikötőben történt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.