Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Április 12. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Rétvári Bence: hamarosan tovább szigorodhat a gyermekvédelmi törvény

Rétvári Bence: hamarosan tovább szigorodhat a gyermekvédelmi törvény

Az erőteljesebb hatósági fellépés következtében egyre emelkedik a pedofil bűncselekmények miatt indított nyomozások száma

- mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet, hogy heteken belül tovább szigorodhat a gyermekvédelmi törvény.

Rétvári Bence az Országos Rendőr-főkapitányság épületében tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy országosan 211 rendőr foglalkozik pedofil ügyekkel, közülük több mint 30-an a Nemzeti Nyomozó Iroda kötelékében. Idén már 444 esetben indult új büntetőeljárás gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények okán, összesen 1035 nyomozást folytat a rendőrség hasonló ügyekben. A vizsgálatok a legtöbbször gyermekpornográfia miatt indultak, ez az esetek több mint felét teszi ki. Több mint 10 százalék a szexuális kényszerítés okán folytatott eljárások aránya, ezt követik a szexuális erőszak és szexuális visszaélés miatti ügyek, illetve a gyermekprostitúció kihasználása - részletezte.

Az államtitkár kitért arra is, hogy magyarokon kívül ukrán, román és orosz állampolgárok ellen is indultak büntetőeljárások.

Rétvári Bence azt mondta, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a bűncselekmények nagyobb része otthoni környezethez köthető, ezt követik a gyermek- és ifjúságvédelmi intézetekben és a gyermekotthonokban, az általános iskolákban, illetve a nevelőotthonokban megtörtént esetek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy idén radikálisan nőtt a pedofil bűncselekmények gyanúja miatt tett feljelentések száma, ezeket a rendőrség mindig büntetőeljárásban vizsgálja ki. Az államtitkár szerint az utóbbi hónapok erőteljesebb hatósági fellépése okán biztosan csökkenni fog a latencia a hasonló bűntettek esetén, kevesebb lesz a felderítetlen ügy. Kiemelte: az utóbbi tizennégy év jogalkotói, illetve jogalkalmazói munkájának köszönhetően nyolcszor annyi pedofil elkövetőt sikerült elítélni, mint korábban.

Kérdésre válaszolva az államtitkár azt mondta, hogy hamarosan az Országgyűlés elé kerül a gyermekvédelmi törvény újabb szigorításáról szóló törvényjavaslat, amely - elfogadása esetén - még tovább növeli a gyermekek biztonságát a pedofilokkal szemben.

Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes a sajtóeseményen közölte, hogy 2002-ben 408-szor indítottak eljárást hasonló ügyekben, 2023-ra ez a szám 571-re emelkedett.

Felhívta a figyelmet az úgynevezett gyermekbarát igazságszolgáltatási programra, amelynek köszönhetően immár mindegyik vármegyei kapitányság rendelkezik olyan helyiséggel, ami megfelelő környezetet biztosít a gyermekek meghallgatásához.

A hatékonyabb munkát szolgálják azok a különlegesen kiképzett rendőrök is, akik a kiskorúakkal való kommunikációra specializálódtak a pedofil bűncselekmények vizsgálatában. A vezérőrnagy kiemelte: a rendőrség folyamatos kapcsolatban áll a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkársággal, azon belül a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal, az összehangolt munkának köszönhetően várhatóan csökken majd a gyermek-, illetve nevelőotthonokban elkövetett felderítetlen bűncselekmények száma.

Töreki Sándor hozzátette: idén már 124-szer zárt le a rendőrség gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt indított vizsgálatot, ezek közül 89-ben pedig már a vádirat is elkészült.

Címkék: gyermekvédelem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: