Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Április 11. 07:07, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Árfolyamgát - bajban a devizahiteles közalkalmazottak?

Árfolyamgát - bajban a devizahiteles közalkalmazottak?

Sok közszolgának okozhat gondot egy korábbi, gyakran kényelmi szempontok alapján tett lépés, amelynek nyomán kizárják magukat az árfolyamgáthoz kapcsolt kamattámogatásból.

Ha ugyanis a hitelfelvételkor a nem közalkalmazott házastárs lett a hitelfelvevő és a közalkalmazott házastárs nem lett adóstárs, akkor jogi szakértők szerint annak ellenére nem jár a kamattámogatás, hogy a további feltételeknek megfelelnek - írja a Napi Gazdaság.

A lap szerint ugyanis előírás, hogy az ingatlanban legalább 50 százalékos tulajdonjoga legyen a házastársnak és életvitelszerűen ott lakjon. Az sem segít, ha az ingatlan résztulajdonosaként a közalkalmazott zálogkötelezettként szerepel a szerződésben.

Szakértők szerint ez a megoldás a jogszabályalkotók akaratával ellentétes eredményt hozott, hiszen például a devizahitel felvétele óta számos esetben történhetett olyan, hogy a közalkalmazott fél házasságot kötött a nem közalkalmazott, korábban a közös otthonra már hitelt felvett társával.

A lap emlékeztet, hogy a kormány a végtörlesztésből kimaradt közalkalmazottaknak vissza nem térítendő támogatást ígért 2012. február 1-jétől az árfolyamgát-szerződés megkötésének időpontjáig; mivel e lehetőség június 30-ig áll fenn, érthető, hogy az érintettek nem sietnek a banki jelentkezéssel, hiszen addig nem csak a gyűjtőszámlahitel kamatát, hanem a rögzített árfolyam feletti teljes összeget is megspórolhatják.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni