Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Július 21. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: orientpress

Riadalmat váltott ki Csányi Sándor részvényeladása

Riadalmat váltott ki Csányi Sándor részvényeladása

Napok óta esik az OTP árfolyama. Pénteken kettő óra előtt pár percre fel is függesztették a tőzsdén a bankpapírral a kereskedést, miután átlépte a mínusz 10 százalékos határt. Rövidesen újraindult a kereskedés, majd tovább esett az árfolyam, akkor már mínusz 15 százalék közelében, 4000 forint alatt is járt az OTP. Végül 9,1 százalékos eséssel 4200 forinton zárt a bankpapír. A bankpapír forgalma is elképesztő volt, 37 milliárd forint. Mindez rányomta a bélyegét az egész magyar piac teljesítményére, nagyobb esésbe lökve a többi ble-chipet is. A forint is gyengült, az euróval szembeni árfolyam a 296-os szint környékén ingadozott.

A meredek zuhanást az újabb devizahiteles mentőcsomagról szóló hírek váltották ki, de az e körüli bizonytalanság mellett az sem nem tett jót, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozata szerint a válságadók, így a bankadó is, akár egy évtizedig is maradhatnak. Megijesztette a befektetőket, hogy OTP-részvényeket adott el a bank elnök-vezérigazgatója, valamint a minősített befolyása alatt álló Bonitás Zrt. Csányi Sándor darabonként 4668 forintos átlagáron, több mint 342 ezer darab OTP-törzsrészvényt értékesített, mindössze 10 000 darabot tartott meg. A bank azt is közölte, hogy a Bonitás darabonként 4.617 forintos átlagáron több mint 1 millió darab OTP-törzsrészvényt adott el.

A riadalom érthető, a hír ugyanis igen érzékeny pillanatban érte a piacot, hiszen napok óta folynak a találgatások arról, milyen újabb lépéseket tervez a kormány a devizahitelesek megsegítése érdekében. Ez érzékenyen érintheti a legnagyobb hazai bankot is, és – részben tehát emiatt – napok óta esik az OTP árfolyama. A részvényárfolyam zuhanásától függetlenül a bank tőkehelyzetével nincs gond, fizetőképességét nem fenyegeti veszély.

Az OTP a bankrészvények eladásával kapcsolatban azt közölte, hogy a bankvezér agrárberuházások finanszírozására csoportosította át a pénzt. Ennek kapcsán több elemző is megjegyezte: nem értik az időzítést és a mennyiséget a devizahitelekkel kapcsolatos jövő szerdára várható kormánydöntés előtt.

A Bonafarm-csoportnál több, egyenként milliárdos nagyságrendű beruházási program zajlik, ezek közé sorolható a bólyi gazdaság öntözésfejlesztési, illetve a sertéstenyésztési ágazat telephely fejlesztése - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Éder Tamás, a cégcsoport vállalati kapcsolatokért felelős és PR igazgatója. Emellett valóban foglalkoztatja a cégcsoportot egy komolyabb vágóhíd létrehozásában való részvétel - erősítette meg Éder, azt azonban nem részletezte, hogy a Bonafarm mellett ki venne még részt és milyen formában a projekt megvalósításában. Édert annak kapcsán kerestük, hogy Csányi Sándor elsősorban agrár- és élelmiszer-ipari beruházások finanszírozására csoportosítja át a július 18-án értékesített OTP Bank részvényekből származó 7,8 milliárd forintos bevételt. Ez a tőzsdei tranzakció meredek lejtőre küldte az OTP-árfolyamot, és nem kizárt, hogy tovább pakettet is eladott Csányi -

Az Equilor elemzője szerint sokan túlreagálják az elmúlt napok OTP-vel kapcsolatos híreit. Búró Szilárd azt mondta a Gazdasági Rádiónak, hogy a szerdai, a devizahitelekkel kapcsolatos kormányülés előtt lesznek még nehéz pillanatai az OTP részvényeseinek, de összességében van potenciál a papírban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.