Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Október 09. 07:25, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Óriásgyár épül Nyíregyházán

Óriásgyár épül Nyíregyházán

Csaknem másfél milliárd forintból építi fel új gyártócsarnokát Nyíregyházán az autóbelsők gyártásával foglalkozó Eissmann Automotive Hungária Kft.

Közölte Böszörményi Attila, a német tulajdonban lévő társaság igazgatója pénteken a szabolcsi megyeszékhelyen.

A 12 ezer négyzetméteres csarnok építése egy éve kezdődött el, s a tervek szerint november 14-re készülnek el a beruházással, amelyhez pályázati úton 283 millió forintos uniós támogatást nyert el a társaság – ismertette az igazgató.

Böszörményi Attila hozzátette: a Nyíregyházán 14 év óta jelen lévő Eissmann telephelyén jelenleg 430-an dolgoznak, az uniós pályázattal pedig további 117 új munkahely létrehozását vállalta a cég. Az igazgató szerint utóbbi vállalást már 90 százalékban teljesítették, s a tervek szerint ezen felül az idén még száz új munkahelyet terveznek létesíteni; ezzel a dolgozói létszám 2012-re meghaladja majd a 600 főt.

Az Eissmann főleg sebességváltó-markolatokat és gombokat, ehhez tartozó szoknyákat, valamint kisebb burkolati elemeket, légzsáktakarókat és műszerfalborítást gyárt a nagy autógyártók, így a Mercedes, az Audi vagy a Bentley számára. Böszörményi Attila elmondta, hogy a tavalyi évet nyereséggel zárta a nyíregyházi gyáregység, amely 2010-ben 40 millió eurós forgalmat bonyolított.

Klaus Elmer, az Eissmann Group Automotive műszaki ügyvezető igazgatója elmondta: a cégcsoport világvezető az autóipari borítóelemek, beltéri részegységek gyártásában, leányvállalatai Csehországban, Németországban, Szlovákiában, az Egyesült Államokban, Mexikóban és Kínában tevékenykednek. Az Eissmann jelenleg háromezer főt foglalkoztat világszerte, s 2011-ben 250 millió eurós forgalmat bonyolított, de a következő néhány évben a becslések szerint akár 300 millió eurós forgalmat is realizálhat a cégcsoport.

A városban magasan kvalifikált és képzett munkaerő van, így nem volt kérdés, hogy itt hajtja végre az Eissmann az eddigi legnagyobb egyedi beruházását – emelte ki Klaus Elmer. Hozzátette: Nyíregyháza a termelésirányítás területén oktatóbázisul szolgál a világ különböző pontjain lévő gyárak képviselői számára.

Az Eissmann a német Phoenix-ContiTech és a dán Lego után néhány hónapon belül már a harmadik világcég, amely komoly beruházást indított Nyíregyházán – közölte Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, hozzátéve, hogy a tervek szerint a következő hónapokban több hasonló nagyprojekt indulhat a nyírségi nagyvárosban. (lm)

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.