Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2011. Augusztus 27. 20:00, szombat | Belföld
Forrás: Somogy TV

Rippl-Rónaival nyitotta meg kapuit a kaposvári Agóra

Rippl-Rónaival nyitotta meg kapuit a kaposvári Agóra

Augusztus 12-től látogatható a somogyi megyeszékhely legújabb látványossága, az Agóra. Az egykori Együd Árpád Művelődési Központ helyén álló üvegpalota már nemcsak a kultúra egyik helyszíne lesz.

A központ kiállítótermében a 150 éve született somogyi festőóriás, Rippl-Rónai József képei töltik meg a teret. A százhúsz képet, teljes életművet, négy alkotói korszakot felvonultató tárlat december 31-ig látogatható. A festmények fele magángyűjtőktől származik. Sok alkotást eddig nem is láthatott a nagyközönség.

A 2,2 milliárd forintos beruházással megvalósult Agóra két és félszer nagyobb helyet biztosít, mint a másfél éve még ugyanitt állt művelődési központ - tapasztalták a Somogy TV munkatársai az első sajtóbejáráson még július második felében. Az új épületben az üveg mindenhol ott van, az irodákban, a próbatermekben és a közösségi terekben is. A korábbi épületben lift sem volt, most egy teher-, valamint személylift is rendelkezésre áll. Bővültek a funkciók, hiszen a kultúra mellett 57 civil szervezet is helyet kap majd az épületben, amely az oktatás és a művészet színtere is lesz egyben - remélik az itt dolgozók.

A többfunkciós színházterem több mint 400 fő befogadására alkalmas és most már állóhelyek is vannak koncertek esetére. Viszont ha valaki az ülő nézők előtt áll, máris takarásba kerülhet a színpad, ahogy az emeleti nézőtérnél is zavaró a szemünk előtt a teret félbe vágó korlát. Az, hogy nem egy teljesen új épületet emeltek, hanem a régi vázát használták alapként, olyan furcsaságokat eredményezett, amelyek a földszinten jól érzékelhetőek. A bejáratnál és az első lépcsőfokoknál például alacsonyan van a plafon, bár egy 190 centiméter magas látogató még elfér alatta. Erre azt a magyarázatot kapták a tévések, hogy az alappillérek még a régi épületből maradtak meg, ezekhez kellett építeni tovább. De mivel az alap nem emelkedett és a gépészet a mennyezeti részbe épült, így centiméterekkel csökkent a belmagasság - magyarázta az építésvezető.

A Fő utcából ide költöző Vaszary Képtár és a művelődési központ munkatársai szeptembertől veszik teljesen birtokba az Agórát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.