Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2014. December 10. 06:45, szerda | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Múzeum

Római kori használati eszközök kerültek átadásra a Magyar Nemzeti Múzeum részére

Római kori használati eszközök kerültek átadásra a Magyar Nemzeti Múzeum részére

A közeli Alsóhetényben udvarrendezés közben több vashulladék között vették észre a régi korból származó tárgyakat.

Római kori használati eszközök kerültek átadásra november 24-én hétfőn délelőtt a Magyar Nemzeti Múzeum részére, a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény Szepessy Szalonjában.
A közeli Alsóhetényben udvarrendezés közben több vashulladék között vették észre a régi korból származó tárgyakat. Kovacsik Zoltán helytörténész megnézte azokat, rögtön tudta, hogy a különböző funkciójú tárgyak, eszközök a római korból valók. Értesítette Dr. Tóth Endre régész- egyetemi oktatót a Magyar Nemzeti Múzeum Könyvtárának nyugalmazott főosztályvezetőjét, és Mráv Zsoltot a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Tárának igazgató helyettesét, akik városunkba utaztak, hogy átvegyék a tárgyakat.
Ahogy a szakemberektől megtudtuk nagy ritkaságnak számít a teljesen ép állapotban fellelt nyeles serpenyő (belső felén parázs hamujával!), melynek későbbi vizsgálata annak használatáról sok mindent elárulhat. Eddig csak a ságvári ásatásnál került elő egy kisebb méretű darab, de törött, korrodáltabb állapotban, így ez a korábbi lelet is igazolja a mostani darab jelentőségét.
Ezenkívül igen jó állapotú mezőgazdasági eszközök, feltehetően két csoroszlya, jó állapotú szépen ívelt kések penge részei, illetve egyéb használati tárgyak is „mustrára” kerültek a Nemzeti Múzeumba kerülésük előtt.
A tárgyakkal kapcsolatos jövőben esedékes különböző szakértői vizsgálatok eredményeiről, a restaurálásuk utáni állapotukról, későbbi sorsukról természetesen hírt adunk.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.