Városlista
2024. június 21, péntek - Alajos

Hírek

2023. Június 16. 08:58, péntek | Életmód
Forrás: mti

Romániában jóváhagyták a közel félezer medve kilövését engedélyező megelőzési kvótát

Romániában jóváhagyták a közel félezer medve kilövését engedélyező megelőzési kvótát

Miniszteri mandátuma utolsó napján, Tánczos Barna leköszönő romániai környezetvédelmi miniszter aláírta a közel félezer védett barnamedve kilövését engedélyező megelőzési kvótáról szóló miniszteri rendeletet.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) leköszönő tárcavezetője - akinek csütörtök volt az utolsó munkanapja miniszterként -, erről késő este számolt be közösségi oldalán. Mint írta, az aláírt miniszteri rendelet szerint 426 barnamedvét megelőzési céllal, újabb 55 példányt pedig beavatkozási céllal lehet kilőni.

Tánczos Barna hangsúlyozta: az RMDSZ tagjaként az elmúlt 905 nap kormányzás során csapatával azon dolgozott Bukarestben, hogy megvédje az emberek életét és javait, és hosszú távon megnyugtatóan rendezze az emberek és medvék együttélését, szakmai alapokra helyezze a medvepopuláció szabályozását Romániában. Emlékeztetett, hogy Székelyföldön 2016 óta egyre jobban veszélyeztetik az emberek testi és anyagi biztonságát az elszaporodott medvék.

"Ma, a miniszteri mandátumom utolsó napján, megtettük az utolsó lépést, aláírtam azt a rendeletet, amellyel a medvepopuláció kezelését szolgáló törvénycsomag teljessé válik" - fogalmazott a lemondott környezetvédelmi miniszter.

Mint írta, a megelőzési és beavatkozási célú vadászatról szóló rendeletet az aláírás után továbbította a román tudományos akadémiának és a vadászati tanácsnak véleményezésre, ezután jelenik meg a hivatalos közlönyben.

Romániában néhány hete bocsátották közvitára a medvetámadások megelőzéséről szóló, a civil szervezetek által élesen bírált miniszteri rendelet tervezetét, amely 426 példány megelőző kilövését engedélyezi.

A tárca által korábban ismertetett felmérés szerint az országban 7500 és 8100 között lehet a vadon élő barnamedvék száma. A vadásztársaságok jelentései szerint az állatok egyre gyakrabban tűnnek fel olyan térségekben is, amelyek nem számítanak optimális élőhelyüknek, nemrég a dél-romániai Olt megyében láttak medvét.

Fotó: Pixabay

Címkék: erdély, medve

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 07:49, péntek | Életmód

Elhunyt Donald Sutherland kanadai színész

Elhunyt csütörtökön 88 éves korában Donald Sutherland Oscar-, Golden Globe- és Emmy-díjas kanadai színész Miami városában.

2024. Június 20. 16:40, csütörtök | Életmód

A legjobbak közé jutott egy tokaji aszú a ecanter World Wine Awards-on

Bekerült a mindössze ötven Best in Show bor közé a Gizella Pince 6 puttonyos 2019-es tokaji aszúja a világ egyik legtekintélyesebb borversenyeként számon tartott Decanter World Wine Awards (DWWA) idei kiadásán.

2024. Június 20. 08:01, csütörtök | Életmód

ESET: a nagy sportesemények idején az internetes csalók is aktívabbak

Nemcsak a szurkolók, a kiberbűnözők is várják a nagy sporteseményeket, hiszen a futball Eb és az olimpia újabb csalási lehetőségeket nyit meg előttük:

2024. Június 19. 13:12, szerda | Életmód

Csaknem kétezer gyerek halálát okozza naponta világszerte a légszennyezettség

Csaknem kétezer öt év alatti gyerek halálát okozza naponta világszerte a légszennyezettség, amely a kisgyerekekkori halálozás második legnagyobb egészségi kockázati tényezőjévé vált az alultápláltság után