Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Május 11. 07:07, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Saját magának tartozik az adóhivatal

Saját magának tartozik az adóhivatal

2012 első negyedévében annyi végrehajtást indított a NAV, mint 2011-ben fél év alatt.

Márciusban naponta közel 3000 cég ellen indult NAV végrehajtás, míg 2011 márciusában ez a szám alig napi 700 volt – áll a Bisnode csoporthoz tatozó, Partnercontrol.hu céginformációs szolgáltató elemzésében. Az adóhatóság ráadásul önmaga ellen is végrehajtást indít – állításuk szerint ez kivételes esetnek számít.

A végrehajtások növekvő száma azt jelzi, hogy üzleti kapcsolat létesítése előtt nem elég az adott cég alap és pénzügyi adatait megvizsgálni, hanem a céget érintő egyéb negatív eseményeket is érdemes átnézni, mivel a cég kockázatosságára, fizetőképességére vonatkozóan olyan információkat is elárulhat, ami máshonnan nem tudható meg. Az úgynevezett egyéb negatív események vizsgálata esetén tájékozódhatunk például az APEH adószám- felfüggesztési és törlési határozatairól, adótartozás meglétéről, bírósági végrehajtásról, büntetőjogi eseményekről vagy munkaügyi bírságokról. Ezek utalhatnak akár a cég fizetőképességének csökkenésére is, ezért szerződéskötés esetén célszerű mérlegelni ezen eseményeket és hatásukat, valamint szükség esetén fizetési biztosítékot kérni utólagos fizetés engedélyezésekor.

A NAV végrehajtások számának növekedését jelzik, hogy 2010-ben több mint 370 ezer ilyen eseményt regisztráltak, 2011-ben pedig több mint 420 ezret. Havi bontásban is látszik az emelkedő tendencia, azaz a NAV egyre több végrehajtást kezdeményez, ami a cégek fizetőképességének romlását, és a NAV szigorítását is jelzi. 2010-ről 2011-re pedig a 100 és 10 millió feletti adótartozók száma is megemelkedett.

A legérdekesebb, hogy 2012. április 1. óta maga a Nemzeti adó- és Vámhivatal is szerepel a NAV végrehajtás alatt állók listáján. Mint kiderült, a bejegyzés nem tévedés: az adóhivatal a Figyelőnek megerősítette a végrehajtás tényét – amit szűkös költségvetésükkel indokoltak. Így a NAV tulajdonképpen saját magának tartozik, bár azt a lappal nem közölték, mekkora és milyen eredetű adósságról van szó, illetve hogy mikor keletkezett a hiány. A NAV mindenesetre megtalálható az interneten közzétett adóslistán is.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.