Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Június 08. 19:50, péntek | Helyi
Forrás: Urvald Péter, helyi híreink szerkesztője

Sásdi nagyijára emlékezik a Millió, millió rózsaszál énekese

Sásdi nagyijára emlékezik a Millió, millió rózsaszál énekese

Olyan neves személyeket keresett meg az utóbbi időben a Sásdi Honismereti Szakkört vezető Urvald Péter, akikről kiderült múltbeli sásdi kötődése. A kapcsolatfelvételt jó néven vette Csongrádi Kata énekes-színésznő is.

A szakkörvezető azzal a céllal fordult a megkeresettekhez, hogy információkat és tárgyi emlékeket gyűjtsön a régi Sásdról a hamarosan megnyíló Sásdi Történeti Téka kiállításához. Kutakodásai során kiderült számára, hogy lakott a baranyai községben a háború után egy híres nyugdíjas primadonna, egy bizonyos Ila Mary, akit rokoni szálak fűztek a sokak szívébe magát a Millió, millió rózsaszál című dallal belopó Csongrádi Katához.

Az íróként is ismert művésznő felfedte Sásdhoz fűződő kapcsolatának részleteit. Édesanyjával, Csongrádi Mária Jászai-díjas rendezővel rendszeresen járt le vonattal Pestről ide, hogy anyai nagyanyjánál, Ila Mary-nél töltsön általános iskolás éveinek júliusaiból hosszabb-rövidebb időszakokat.

Mint az a 2006-ban kiadott Millió rózsaszál című életrajzi könyvből és a szerző művésznővel folytatott elektronikus levelezésből kiderül, a nyugdíjas primadonnát a faluban mindenki csak Mary néniként emlegette. Egy igazi jótét lélek volt az idős hölgy, mindenkinek mindent elintézett. Önmagát kivéve. Így egy kicsi albérletben élt második férjével, Gera Alfréddal a Kossuth utca 5. szám alatt.

A fiatalon elhunyt B. Polgár Béla színész, rendező, író özvegyeként újra férjhez ment művésznő annak idején annyira népszerű volt Sásdon, hogy amikor a vidékről Pestre visszaérkezett Csongrádi Kata „Mary néni, Sásd” címzéssel küldött levelet nagyijának, az akkor is megkapta. Ezt a történetet is megírta az énekesnő a Millió rózsaszálban.

Az ’20-as években igen népszerű Ila Mary volt az, aki a Száz piros rózsa című operett primadonna szerepét játszotta először vidéken, miután a darabot Pesten bemutatták Honthy Hannával. Az életrajzi könyv Nagymama, a sztár című fejezetében fotókon látható is a nagyi az Én és a kisöcsém, valamint a Sybill címszerepeiben. Előadásmódja nyugdíjasként is annyira lenyűgöző volt, hogy a sásdiak elvarázsolt tündérnek hitték. Annyira szerették, hogy először féltékenyen viszonyultak a megérkező kis Katához. De meg is barátkoztak vele, amikor megtudták, hogy közeleg az idő, mikor a kislány visszamegy Pestre. Persze még mielőtt ez egyik nyáron megtörténhetett volna, akadt azért alkalom a nagyival közös fényképezkedésre is a régi sásdi temető előtt. Ez a fotó is - részlete hívóképünkön - ott található a Millió rózsaszál szóban forgó fejezetének egyik lapján.

Urvald Péter megkeresésére Csongrádi Kata nemcsak emlékeit idézte fel, hanem elektronikus lenyomatokat küldött át Ila Mária 1947-es szakszervezeti könyvéről (benne lakhelyeként Sásd szerepel), valamint 1942-es plakátképeket, amelyeken nagyija játszotta a főszerepeket. Mi több, életrajzi könyve mellett a művésznő postán küldött a nagymamájától származó tárgyakat a sásdi gyűjtemény részére május végén.

A Honismereti Szakkör legutóbbi foglalkozásán így izgatottan vehették kézbe a tagok a Mary nénit színpadi szerepeiben hűségesen szolgáló, nagyon patinás, eredeti, fémszőttes színpadi táskát és pénztárcát, egy csipkegallért és egy faragott színpadi szipkát (a primadonna csak a szerepek kedvéért gyújtott rá), valamint azt az ütött-kopott imakönyvet, amelyet a Schreiner Mariskaként született Ila Mary Első Szent Áldozásánál, 1908. június 8-án kapott. Az adományozó Csongrádi Kata mindezeken túl meglepte a szakkört egy 1945. októberi és egy 1946. júniusi nyomású bankjeggyel.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.