Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Augusztus 04. 07:05, kedd | Külföld
Forrás: Gräf Szilvia, az MTI tudósítója jelenti:

Segítik a menekültek munkaerő-piaci elhelyezkedését Ausztriában

Segítik a menekültek munkaerő-piaci elhelyezkedését Ausztriában

Augusztus végétől kurzusokkal segítik a menekültek munkaerő-piaci elhelyezkedését Ausztriában - közölte az osztrák munkaügyi szolgálat (AMS) hétfőn.

A szervezet öt héten át tartó kísérleti projektbe kezd. Ez idő alatt csaknem ezer menekült vehet részt tanfolyamon, amelyen a már megszerzett szakmai képzettségét igyekeznek felmérni és az osztrák munkaerőpiacon tapasztalható elvárásokhoz igazítani. A kurzus arab, farszi, orosz és francia nyelven végezhető, és lehetőség nyílik személyes konzultációra is.

A tanfolyam kiegészül anyanyelven indított részképzéssel is, amelyen például alapvető számítógépes ismereteket lehet majd elsajátítani. Hat tanfolyam indul augusztus végén, a tervek szerint a kurzushelyek felét nők fogják betölteni.

A bécsi műszaki egyetem szervezésében fiatal, főleg kísérő nélkül érkező migránsok sajátíthatják el az informatika alapismereteit. A WelcomeTUcode elnevezésű kéthetes tanfolyamok augusztus végéig tartanak, tematikájukat a tanárok és diákok közösen fejlesztették ki. A kurzust csaknem ötven fiatal végezheti majd el.

Az Ausztriában menedékjogot szerzők közül 12 109 a munkakereső, közülük a legtöbben Szíriából és Afganisztánból érkeztek, a szíriai menekültek képzettsége igen magas.

Az osztrák közszolgálati televízió (ORF) hétfői adásának beszámolója szerint az alsó-ausztriai Semmeringen 12 afgán és szíriai migráns fiatalt helyeztek el egy terápiás központban, hogy segítsék őket az átélt traumák feldolgozásában. A fiatalok, akik közül néhányan már több éve az alsó-ausztriai Mödlingben élnek egy segélyszervezet által működtetett otthonban, egy hetet töltenek most együtt. Ez idő alatt pedagógusok, pszichológusok és orvosok segítenek nekik, hogy később teljes életet élhessenek.

A bécsi egyetem pszichiátere szerint ha ezek a fiatalok nem kapnak megfelelő ellátást, eltévelyednek, alkoholhoz, drogokhoz nyúlhatnak. A beszámoló szerint minden kísérő nélkül érkező kiskorú menekült poszttraumatikus stresszben vagy depresszióban szenved, a segélyszervezet által működtetett otthon több mint negyven lakójának harmada szed lelki tüneteire gyógyszert.

A legfrissebb információk szerint az év első hat hónapjában 28 311 menekültkérelmet nyújtottak be Ausztriában, háromszázzal többet, mint tavaly egész évben. A legtöbben, csaknem 7700-an Szíriából, mintegy 5800-an Afganisztánból, 3800-an pedig Irakból érkeztek.

A 2014-es menekültkérelmek közül kilencezret fogadtak el. A külügyminisztérium legújabb számítása szerint idén 80 ezer kérelem benyújtása várható, és csaknem 30 ezret el is fogadnak majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.