Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Augusztus 28. 18:33, kedd | Helyi
Forrás: Berki Zsolt

Sportbarátok ismét a dombóvári múzeumban

Sportbarátok ismét a dombóvári múzeumban

Különleges előadást hallgathattak meg augusztus 27-én délután a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény látogatói.

A sorozatban hatodik alkalommal tartott sport témájú, olimpiai élménybeszámolóra elfogadta a meghívást Vári Attila, korábbi vízilabdázó, akinek élsportolói karrierje során nyert több érme között két olimpiai bajnoki arany is csillog. Dr. Kemény Dénes szövetségi kapitány vízilabda-válogatottjának tagjaként 2000-ben Sydneyben és 2004-ben Athénban is az olimpiai dobogó legmagasabb fokára állhatott társaival. Az első hely megszerzéséig, majd négy évvel később annak megvédéséig vezető út nehézségeit és szépségeit elevenítette fel kiselőadásában. Példaképének Faragó Tamást, az 1976-ban Montrealban olimpiai aranyérmet nyert vízilabda-válogatott centerét tekinti, aki később edzője is volt Budapesten a Vasas csapatában. A válogatottban egykor 6-os számú sapkát viselő vízipólós elmondta, hogy annak idején sokat tanulhatott még Csapó Gábortól és Horkai Györgytől is.
Vári Attila a sportolói pályafutása befejezését követően sem távolodott el a sport világától, jelenleg a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, örömteli házasságban két gyermek boldog édesapja.

A beszélgetés elején főszerepet kapó vízilabda után további sportágak kerültek szóba, és az idén nyáron Londonban rendezett ötkarikás játékokon részt vett magyar olimpikonok sikereinek, eredményeinek értékelése következett. Dr. Berta Bálint, a dombóvári Illyés Gyula Gimnázium ny. címzetes igazgatója elmondta észrevételeit a magyar sportolók szerepléséről. A Magyar Olimpiai Bizottság egykori tagja – aki 1990 és 1994 között töltött be tisztséget a MOB-ban – több kiváló sportolót, olimpikont személyesen is megismerhetett, így - többek között - Bene Ferencet, Zsivótzky Gyulát, Papp Lászlót, Novák Dezsőt, Szalai Miklóst, Schmitt Pált, Czibor Zoltánt, Buzánszky Jenőt, Rózsa Norbertet. Az egykori labdarúgómérkőzés-játékvezető több érdekes történetet is elmondott a jelenlévőknek. Az Aranycsapat, majd később a Barcelona balszélsőjével, az 1952-ben Helsinkiben aranyérmet nyert nemzeti tizenegy 11-es számú játékosával, Czibor Zoltánnal interjút is készíthetett az akkori városi televízióban, ezenkívül Dombóváron egyszer még a háromszoros olimpiai bajnok (1948, London, 1952, Helsinki, 1956, Melbourne) Papp Lászlóval is közvetíthetett diákverseny keretében rendezett ökölvívó-mérkőzést. Bene Ferenccel, az 1964-es tokiói olimpia gólkirályával és az akkor aranyérmet nyert magyar labdarúgó-válogatott középcsatárával pedig kaposvári diákként ismerték és tisztelték egymást.

A közel két órán át tartó, jó hangulatú sportdélutánon a közönség is bekapcsolódott a beszélgetésbe és kérdéseket tettek fel az összejövetel két vendégének. A házigazdák a „Fürdőélet Dombóváron” című kötettel kedveskedtek „Dokinak”, a sportmedencék ismerőjének, miközben Harangozó László, Pápai Lajos és Dr. Lehoczky Béla egy-egy örökzöld történettel is megajándékozta a vendéget és a lelkes közönséget.

A szervezők tervei szerint a beszélgetés-sorozat az őszi idényben is folytatódik. Szeretnék, ha a nagy múltú dombóvári sport-élet mai szereplői egy-egy oktatási intézményben is képes beszámolókat tarthatnának, valamint a mindennapos testnevelés helyi bevezetése közben a diák-csoportok felkeresnék a szeptember végéig még látogatható „Fényes érmek Dombóvárról. A múlt, a jelen és a jövő sikerei” című kiállítást.

Berki Zsolt
Fotók: dr. Kriston Vízi József

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.