Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Március 05. 21:00, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Összeférhetetlen a polgármester tisztsége az ítélettel?

Összeférhetetlen a polgármester tisztsége az ítélettel?

A Kormányhivatal és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) állásfoglalása szerint összeférhetetlenség van a dombóvári polgármester tisztsége és az őt elmarasztaló jogerős ítélet között - közölte a Fidesz.

A dombóvári képviselő-testület Fidesz-frakciójának vezetője, Nagy Roland hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a kormányhivatal és a minisztérium állásfoglalása megerősíti, hogy Szabó Lorándnak távoznia kell posztjáról.

Dombóvár független polgármesterét a Kúria január 24-én felbujtóként elkövetett sikkasztás miatt jogerősen két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, egyben előzetes mentesítésben részesítette. A jogerős ítélet szerint Szabó Loránd azzal követte el a sikkasztásra való felbujtást, hogy 2003-ban és 2004-ben képviselő-testületi felhatalmazás nélkül utasította a hivatal pénzügyi irodájának vezetőjét, hogy 211 millió forintot utaljon át önkormányzati tulajdonú cégeknek pályázati önerő igazolására.

A dombóvári képviselő-testületben többségben lévő Fidesz-frakciónak az ítélet kihirdetése után közzétett álláspontja szerint az előzetes mentesítés ellenére is fennáll az összeférhetetlenség a polgármester tisztsége és a jogerős ítélet között. A frakció javaslatára a testület előbb 500 ezer forintot elkülönített az összeférhetetlenség kérdését vizsgáló jogi szakvéleményre, majd úgy döntött, hogy a Tolna Megyei Kormányhivataltól és a KIM-től kér állásfoglalást.

Nagy Roland a „kezükben lévő” dokumentumokat nem kívánta eljuttatni az MTI-nek, a kormányhivatal állásfoglalásából azonban idézett. E szerint a kormányhivatal egyetért a KIM állásfoglalásával, „melynek lényegi eleme, hogy a szóban forgó esetben a polgármester vonatkozásában megállapítható az összeférhetetlenség. Azonban ez csak az összeférhetetlenség bekövetkeztekor fennálló megbízatásra vonatkozik, amennyiben a polgármester megbízatása megszűnik, ismét megválasztható” - idézte a frakcióvezető.

A frakcióvezető elmondta: az ítélet kézhez vétele, azaz február 16-tól számított 30 napon belül a polgármesternek lehetősége van arra, hogy megszüntesse az összeférhetetlenséget.

Szabó Loránd az MTI megkeresésére hétfőn megismételte korábbi álláspontját, mely szerint nem áll fenn összeférhetetlenség, így nem mond le tisztségéről. „Ha a bíróság nem adott volna előzetes mentesítést, már régen lemondtam volna, így viszont büntetlen előéletűnek számítok” - mondta. Hozzátette, szerinte az eljárás célja, hogy megpróbálják ellehetetleníteni. „Ha kimondják az összeférhetetlenséget, bírósághoz fogok fordulni” - jelentette ki a polgármester.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.