Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Október 28. 08:33, szerda | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat

Stratégiai együttműködés a kormány és a megyék között

Stratégiai együttműködés a kormány és a megyék között

A kormány a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon, és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programon keresztül több mint 1500 milliárd forinttal támogatja a magyarországi települések fejlesztéseit.

Fehérvári Tamás, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) elnökeként, Szita Károly pedig a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnökeként írt alá stratégiai együttműködési megállapodást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel. A kormány a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon, illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programon keresztül több mint 1500 milliárd forinttal támogatja a magyarországi települések fejlesztéseit.
Az önkormányzati szövetségekkel kötött megállapodás célja, hogy a gyakorlati feladatokra, azok megoldására koncentrálva, folyamatos legyen a párbeszéd a kormány, a megyék és a megyei jogú városok között a fejlesztési programok megvalósítása során – fogalmazott Varga Mihály a stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.
Hozzátette: a kormány úgy döntött, hogy a 2020-ig hazánkba érkező 12 ezer milliárd forint uniós forrás a 60%-át közvetlenül a gazdaságfejlesztésre, versenyképességünk emelésére fordítja. A tárcavezető emlékeztetetett arra is, az hogy 2017. június 30-ig kiírják a 2014–2020 közötti uniós költségvetési ciklus minden pályázatát, olyan versenyelőnyt nyújt a hazai gazdasági szereplőknek, amelyre nemcsak hazánkban, de az unió más tagállamaiban sem volt még példa.
Varga Mihály leszögezte: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) a helyi gazdaságfejlesztést és a foglalkoztatás bővítését célozza. Mint mondta: „az új területi programokban a régiók helyett a megyékre helyeződik a hangsúly, így a források felhasználása során, a megyéknek és a megyei jogú városoknak megkülönböztetett szerepe van.”
A TOP forrásaiból – amelyek 2020-ig több mint 1230 milliárd forintot jelentenek – elsődlegesen a helyi közvetlen gazdaságfejlesztést támogatja a kormány, ebből – többek között – 65 ezer hátrányos helyzetű munkavállaló képzése, illetve bértámogatása, 480 kilométer út felújítása és korszerűsítése valósulhat meg. A Budapestet és Pest megyét magába foglaló régiót támogató program, a VEKOP 288 milliárdos keretösszeggel ötvözi a területi és az ágazati beavatkozásokat. „A területi operatív programok (TOP és VEKOP) keretében még ebben az évben várhatóan – az országos kihatású projekteket is beleértve – mintegy 800 milliárd forint összegű pályázatot hirdetünk meg” – jelentette ki Varga Mihály.
Szita Károly köszönetét fejezte ki azért, hogy a kormány partnerként tekint a falvakra és a városokat. Mint mondta: pozitív változás, hogy már az előkészítő munkába is bevonták az önkormányzati érdekképviseleteket. A megyei jogú városok így arra költhetnek, amire szerintük szükséges – mondta. Fehérvári Tamás úgy véli: a megyei önkormányzatok szervesen kapcsolódnak a programokban megfogalmazott célokhoz. A 2020-ig rendelkezésre álló források jelentős része a gazdaságélénkítést szolgálja majd.

(Forrás: kormany.hu, NGM, Fotó: Dede Géza, NGM)

Címkék: tolna megye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.