Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Február 08. 07:50, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Súlyos vád Nagy-Britannia ellen

Súlyos vád Nagy-Britannia ellen

Az Atlanti-óceán déli részének militarizálásával vádolta meg az argentin elnök kedden Nagy-Britanniát, és közölte:

országa hivatalosan panaszt tesz az ENSZ-nél amiatt, hogy a britek egyik legmodernebb hadihajójuk oda vezénylésével súlyosan veszélyeztetik a térség békéjét.

Egyre nagyobb a feszültség a két ország között a falklandi háború 30. évfordulójának közeledtével. Argentína az év elején ismét megerősítette területi igényét a Falkland-szigetekre, és felszólította a brit kormányt, hogy kezdjen tárgyalásokat a terület hovatartozásáról. Buenos Aires 1982 áprilisában rohanta le a spanyolul Malvin-szigeteknek nevezett szigetcsoportot, ám a 74 napos háborúban alulmaradt a brit haderővel szemben.

A brit sajtó a múlt héten arról számolt be, hogy Argentína nagy valószínűséggel gazdasági blokád alá fogja venni a tőle alig 460 kilométerre lévő, s a britek által 1833 óta uralt szigetcsoportot.

A Brit Földtani Intézet 1993-ban közölte, hogy mintegy 60 milliárd hordó olaj lehet a szigeteket körülvevő tengerfenék alatt. Ezt követően Argentína és Nagy-Britannia 1995-ben megállapodott a part menti természeti kincsek, így az olaj kitermelésének feltételeiben, mindazonáltal 2007-ben Buenos Aires egyoldalúan felmondta az egyezményt.

„Ha természeti kincseinken túl van még valami, amit meg akarunk óvni, az a térség békéje. Argentína egységes abban a törekvésben, hogy diplomáciai és tárgyalásos úton visszakapja a szigeteket. Túl sokat szenvedtünk már az erőszaktól és attól, hogy belerángatnak bennünket mindenféle hadgyakorlatokba és háborúkba. Semmilyen terület nem válhat háborús trófeává” – jelentette ki Cristina Fernández de Kirchner az argentin elnöki palota erkélyén nagy tömeg előtt elmondott és a tévé által közvetített beszédében. Hozzátette, hogy országa panaszát a külügyminisztérium fogja elküldeni az ENSZ Közgyűlésének. Bírálta azt is, hogy a Falkland-szigeteken kezdett katonai szolgálatot Vilmos herceg, a brit uralkodó unokája. „Civilként láttuk volna szívesen, nem katonai egyenruhában” – mondta az elnök a hercegre utalva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.