Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. December 13. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szájer: egyszerűbbé és olcsóbbá válik az európai szabadalmi rendszer

Szájer: egyszerűbbé és olcsóbbá válik az európai szabadalmi rendszer

Negyven éve húzódó tárgyalások eredményeként az Európai Parlament december 11-én jóváhagyta az európai szabadalomról szóló megállapodást. Szájer József fideszes EP-képviselő kiemelte: 'A döntés révén a jelenleg széttagolt európai szabadalmi rendszer egyszerűbbé és olcsóbbá válik, s csökkennek a vállalkozások szabadalmi jogvitákkal kapcsolatos költségei'.

A képviselő hangsúlyozta, ez komoly segítség a kis- és középvállalkozások számára, hogy nemzetközi szinten növelni tudják versenyképességüket.

A döntő többségében a magyar uniós elnökség alatt kidolgozott egységes szabadalmi reform magában foglalja az egységes szabadalmi oltalom létrehozását, az ehhez kapcsolódó nyelvi-fordítási rezsimet, valamint a szabadalmi bíráskodást egységesítő nemzetközi megállapodást. Az új szabadalmi intézményrendszer részeként Budapesten jön létre a szabadalmibíró-képzés központja.

A jelenlegi rendszerben az uniós szabadalmi oltalom megszerzéséhez a szabadalmakat az Európai Szabadalmi Hivatalon keresztül minden egyes tagállamban be kell jegyeztetni. A hatalmas költségkülönbség nagy részét a fordítási kiadások teszik ki. Az érvényben lévő szabályok szerint ugyanis a szabadalmi oltalmat kérőnek minden olyan ország nyelvére magának kell lefordíttatnia szabadalmát, ahol jogvédelmet szeretne szerezni. A fordítási és egyéb költségek miatt ez akár tízszer annyiba kerülhet, mint az Egyesült Államokban.

Ezt a rendszert váltja fel az új szabályozás. 'Az új egységes szabadalom minden résztvevő tagállamban érvényes, és egyetlen kérelemmel megszerezhető lesz. Ezzel a jelenleg széttagolt szabadalmi rendszer egyszerűbbé és olcsóbbá válik, nagyban hozzájárulva az Európai Unió globális versenyképességének növekedéséhez' - jelentette ki Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő.

'Az új rendszer ráadásul ez egységes szabadalmi bíráskodás révén jelentősen csökkenteni fogja a vállalkozások szabadalmi jogvitákkal kapcsolatos költségeit is. A reform elfogadása különösen a kis- és középvállalkozások érdekeit szolgálja, mert segítséget nyújt számukra ahhoz, hogy szembenézzenek a jelenlegi gazdasági válsággal és nemzetközi szinten növelni tudják versenyképességüket' - emlékeztetett Szájer József.

Címkék: eu, szabadalom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.