Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Október 13. 13:05, vasárnap | Külföld
Forrás: mti

Szakértő: Enyhült a terroristaveszély, de nem szabad lekicsinyelni

Szakértő: Enyhült a terroristaveszély, de nem szabad lekicsinyelni

Mostanában jóval kevesebb terrorcselekményt követnek el Európában, de a veszélyt nem szabad lekicsinyelni - mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 vasárnap reggeli műsorában.

A hatóságok erőfeszítéseinek és az enyhülő migrációs nyomásnak köszönhetően csökkent a terrorcselekmények száma, ráadásul nem is mindig migrációs hátterűek - tette hozzá. Ugyanakkor az Iszlám Államról szólva megjegyezte: nem kell újjászerveződnie, mert mint terrorszervezet folyamatosan működik, csak a területeit vesztette el.

Azzal kapcsolatban, hogy a hírek szerint az embercsempészek 4500 dollárért bárkit áthoznak Szíriából Európába, a szakember megjegyezte: ez az üzlet mindig is létezett és létezni is fog, amíg csak igény lesz rá, ám, ez nem gazdasági, hanem rendészeti, bűnüldözési probléma.

A menekültek önkéntes szétosztására vonatkozó máltai egyezményről szólva Gyarmati István arra hívta fel a figyelmet, hogy a megállapodás kizárólag az életveszélyben lévőkre, a tengerből kimentettekre vonatkozik. Az illegális bevándorlók visszatoloncolása azonban alig működik - jegyezte meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.