Városlista
2024. május 26, vasárnap - Fülöp

Hírek

2023. Október 18. 12:07, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Számlázási láncot tárt fel a NAV, 100 millió forint adóbírságot állapítottak meg

Számlázási láncot tárt fel a NAV, 100 millió forint adóbírságot állapítottak meg

Számlázási láncot tárt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV); az érintetteknek 57 millió forint adókülönbözetet és több mint 100 millió forint adóbírságot állapítottak meg a revizorok.

A NAV azt közölte szerdán az MTI-vel, hogy az acélszerkezet-gyártással és -szereléssel, valamit csővezeték-szereléssel foglalkozó cég gépbeszerzéseit és értékesítéseit vizsgálták az ellenőrök.

Az egyik csőhajlító gépet eredetileg Kínából vásárolta 3,5 millió forintért egy "beszerző" társaság, amelyik a vételárat, az áfát és vámot is rendben megfizette, majd ugyanez a társaság ugyanerre a gépre szoftveres és mechanikai átalakítás címszóval fogadott be számlát egy fejlesztő társaságtól. Annak azonban sem eszközei, sem szakképzett munkatársai nem voltak a feladatra.

Ezek után került a gép annak a cégnek a tulajdonába, amelynél az ellenőrzés eredetileg elindult, de ez a vállalkozás rövid időn belül tovább is adta az eszközt - fűzték hozzá.

A rendelkezésre álló adatok, nyilatkozatok, vizsgálatok eredményei kimutatták, hogy a géppel kapcsolatos gazdasági események mesterséges ügyletek voltak: az értékesítésre létrehozott számlázási láncolatban az eszköz árát észszerű gazdasági indok nélkül jelentősen növelték, több mint 50 millió forintra.

A számlázási láncolat révén a szereplők áfabevallásaikban a befizetendő adót minimalizálták, a láncolatban senki nem fizette meg a gép eladása után felszámított adót, a többmilliós adóelőny a láncolat végén álló vállalkozásnál jelent meg.

A vizsgálat során egyértelművé vált, hogy a csalárd szándékkal, mesterségesen, adóelkerülési céllal kialakított számlázási konstrukció elsődleges célja nem az áru forgalmazása, hanem az adóelőny megszerzése volt - áll a közleményben.

Címkék: adóhivatal, NAV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 26. 09:05, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 25. 08:14, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: haderőt kell építenünk, mert enélkül nem tudjuk garantálni a magyar emberek békéjét és biztonságát

Nem tekinthetjük sajnos azt a forgatókönyvet sem kizártnak, hogy ismét a fegyvereké lehet szó Európában. Ennek az elkerüléséhez erőre van szükségünk

2024. Május 25. 07:58, szombat | Belföld

Szijjártó Péter: átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházása

Átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országáb

2024. Május 24. 13:21, péntek | Belföld

Orbán Viktor: Brüsszelben Európa háborúba lépésének előkészítése történik

Ami ma Brüsszelben történik, az hangulati előkészítése Európa háborúba lépésének - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.