Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Június 29. 20:40, péntek | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Száz gyűszű a világ minden tájáról

Száz gyűszű a világ minden tájáról

Országszerte sokan ismerik a dombóvári Élő Lajosné Horváth Rózsika nénit (sz. 1925), aki aranykoszorús hímző iparművészként a Kapos-Koppány menti tárgyalkotók egyik kiemelkedő alakja.

Először a külső-somogyi szőtteskultúra megörökítésével foglalkozott, majd minősített szakkörvezetőként és egyéni alkotóként is évtizedek óta példát mutat a vászonneműk errefelé sokáig megmaradt úgynevezett „fehér hímzéssel” való díszítésének feldolgozásában.

Míg korábban ez a díszítési eljárás elsősorban a vőlegények és a házas emberek ünneplő ingein jelent meg, a gazdag mintakincs a mai életben inkább a lakásokat szépítő más szerepet játszó textíliákra került át. Ezt végzik szorgalmas asszonykezek Dombóváron több közösségben is, melyek közül Rózsika néni vezetésével a Múzeumi Hímes Kezek Kör dolgozik rendületlenül.

A hímzéshez szemüveget túl a nyolcadik évtizedén is csak ritkán használó asszony 2003-ban kapta ajándékul első díszes, porcelángyűszűjét Görögországból. Ezt követte aztán a további 99 válogatott darab, amely Gibraltártól és Montenegrótól Tunézián át Kolumbiáig vagy Kínáig a világ majd minden részéből Magyarország dél-dunántúli régiójába elkerült. Mivel a nyáridőben pihennek a hímző ujjak, alkotónk is szabadságra ment, gyűszűinek javából kis kamara kiállítást rendezett be a Dombóvári Helytörténeti Múzeum Közkincs-szobájában, hogy minél többen gyönyörködhessenek a kedves és érdekes úti-csecsebecsékben.

- fotó és szöveg: kristonvízi -

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.