Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. November 12. 21:56, szombat | Belföld
Forrás: MTI, somogytv.hu

SZEF-elnök: a tárgyalás a fő cél, nem a randalírozás

SZEF-elnök: a tárgyalás a fő cél, nem a randalírozás

A tárgyalást jelölte meg fő célként a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke szakszervezeti tisztségviselők és közszolgálati munkahelyek képviselői részvételével tartott kaposvári rendezvényük előtt.

Fotó: somogytv.hu

A közszolgálati munkavállalói találkozó célja, hogy a szakszervezetek által már korábban megfogalmazott és a kormánynak átadott javaslatokat egyeztessék, és ennek megfelelő közös álláspontot alakítsanak ki az országos érdekegyeztetés fórumain - közölte a 29 tagszervezetből álló, mintegy 130 ezer aktív taggal számoló konföderáció elnöke a több mint száz Baranya, Tolna, Somogy és Zala megyei résztvevővel megrendezett pénteki esemény előtt.

Varga László a SZEF álláspontját képviselve a legfontosabbnak azt tartja, hogy "szűnjön meg a most már negyedik éve tartó bérbefagyasztás", iktassák törvénybe a közszolgálati munkavállalók teljes körére hatályos cafeteria-rendszert, és egy minimális összeggel kezdődjön is el a működtetése, valamint kompenzálják a nyugdíjkorhatár emelése miatt hátrányos helyzetbe került csaknem 70 ezer közalkalmazottat.

A SZEF elnöke a munka törvénykönyvének tervezett módosítása kapcsán úgy fogalmazott: elfogadhatatlan a szakszervezeti jogok csorbítása, az eddigi párbeszédstruktúra szétverése és a szakszervezeti jogfosztás.
Fehér József, a SZEF alelnöke, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének főtitkára úgy vélekedett: "a magyar közszolgálat eljutott abba az állapotba, hogy létre kell hozni egy nemzeti közszolgálatmentő összefogást". Elmondása szerint ma már arról nem arról van szó, hogy a negyedik éve befagyasztott bértáblák úgy maradnak-e, ahogy a kormány tervezi, vagy hogy tovább csökken-e a reálkereset, amely messze elmarad a 2002 előtti szinttől, "ma már arról van szó, hogy holnap tudnak-e működni az iskolák, gyógyítanak-e az egészségügyi intézmények, lesz-e Magyarországon megbízható közrend, közbiztonság, és egyáltalán tudnak-e működni a hivatalok".

Olyan mértékben vontak ki forrásokat a közszolgálatból, ami nemhogy munkahelyteremtést jelentene, hanem munkahelyek ezreinek, tízezreinek megszüntetését okozza - tette hozzá. Megjegyezte: "erről beszélünk most", és ha nincs megállapodás, december 3-án Budapesten egy közszolgálati tüntetésen.

Bárdos Judit, a SZEF alelnöke, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára három fő követelést fogalmazott meg. Éspedig azt, hogy "szüntesse be a kormányzat az állampolgárok rendvédelem elleni hergelését és a rendvédelem elleni totális támadást", a visszamenőleges hatályú jogalkotási technikát, "mert semmiféle jogbiztonság nincs Magyarországon ezáltal, hiszen senki sem tudhatja, hogy a meghozott jogszabályt holnapután hogyan változtatják meg", továbbá elvárják, hogy "a kormány végre fejezze be a forráskivonást a rendvédelem területéről".

Galló Istvánné, a SZEF alelnöke, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az MTI-nek kifejtette: úgy látják, hogy a közoktatási, azaz most már nemzeti köznevelési törvény tervezetének koncepcióján nem fognak változtatni. Annak ellenére sem, hogy mint mondta: "súlyos szakmai hibákat tartalmaz, és ha ezt a parlament így fogja elfogadni, akkor a rendszer össze fog omlani". A PSZ hétoldalas anyagot juttatott el az oktatási bizottság hétfői ülésére, és kifejezetten ezekre a szakmai hibákra hívja fel a figyelmet - tette hozzá.

Megjegyezte: jól jellemzi az elmúlt hónapok történéseit, hogy csütörtökön a szakképzés átalakításáról szóló koncepciót a kormány úgy fogadta el, hogy előzetesen semmiféle egyeztetés nem történt sem a szakmai, sem az érdekvédelmi szervezetekkel, pedig ez több százezer gyereket és több tízezer munkavállalót érint.

A szakszervezeti vezetők közül Fehér József - ellentétben Bárdos Judittal és Galló Istvánnéval - az MTI-nek azt mondta: lát esélyt a megfogalmazott javaslatok elfogadására. Szerinte bizakodásra az adhat okot, hogy ő az elmúlt húsz évben - amikor jó néhány szakszervezeti akciónak részben szervezője, részben résztvevője volt - egy sem akadt, amelyiknek előbb vagy utóbb ne lett volna eredménye.

Ide kattintva a Somogy TV tudósítását olvashatja a kaposvári eseményről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.