Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Március 23. 18:31, szerda | Helyi

Szépen cserregtette-berregtette a legyecskét az országoson

Szépen cserregtette-berregtette a legyecskét az országoson

Mint ahogy arról korábban írtunk, a sásdi általános iskolás Szabó Ráhel első lett az Apáczai Kiadó elsősöknek és másodikosoknak kiírt Baranya megyei népdaléneklési versenyén. A sulit ebben a tanévben kezdő kislány március 22-én a

A kategóriában a döntőbe jutott három elsős és tizenhárom másodikos versenyzőnek öt olyan népdalt kellett megjelölniük, amely szerepel az évfolyamukon használt apáczais ének-zene tankönyvben, és szintén öt olyat, amely a lakókörnyezetükből származik. Ezek közül választott ki egy-egy előadandót a Magyar Rádió Népzenei Osztályának vezetőjéből, valamint az alsós és felsős apáczais tankönyvek szerzőiből álló háromtagú zsűri.

Ráhel és felkészítő tanára, Lakatos Judit az öt tankönyvi mellett öt hegyhátvidéki dalt jelölt meg. A zsűri kérésére ezen utóbbiak közül a kislány a Cserrreg-berreg a legyecske című, moldvai és baranyai kanásztánc-dalt énekelte el. A könnyűnek egyáltalán nem nevezhető, hajlításokkal teli dal kifejezetten jól áll Ráhelnek, melyről a sásdi általános iskola szombati bemutatkozó délelőttjének közönsége is meggyőződhetett. Itt készült képünk is.

A zsűri tegnap egyedül azt jegyezte meg az énekkel kapcsolatban, hogy azt táncdal lévén kicsit ritmusosabban kellett volna előadnia Ráhelnek. Az élete első népdaléneklési versenyén az elsősök és a másodikosok között végül az országos nyolcadik hellyel díjazott kislány az évfolyamából származó résztvevők legjobbika lett. A most megszerzett értékes tapasztalatok pedig igencsak jól jönnek majd a jövő évi szereplésnél.

Előző írásunkat itt olvashatja.

Azt ugyan sajnos nem tudjuk bemutatni, hogyan „Cserreg-berreg a legyecske” Ráhel előadásában, azonban Palya Beáéban igen. Ha kíváncsi rá, és beéri ezzel a változattal is, a lenti képre kattintva meghallgathatja.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.