Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Július 29. 15:00, kedd | Belföld
Forrás: Violet C. Landers

Szerelem, szex és technológia – Már erre is kellenek a robotok?

Szerelem, szex és technológia – Már erre is kellenek a robotok?

A tudomány előrehaladtával az ember igényei egyre inkább kiszélesednek. Mind többet és jobbat szeretnénk, hogy életünk minél kényelmesebb, hatékonyabb és gyorsabb legyen.

De mi történik, ha a tudományt összekeverjük a magánéletünkkel?

Az ember minden módon a lehetetlent szeretné valóra váltani. Így volt ez, amikor megépítették az első repülőt, legördült az első autó a gyártószalagról vagy amikor megalkotta a vezeték nélküli maroktelefonokat. Istent játszva teremtünk dolgokat, hogy megkönnyítsük és kényelmesebbé tegyük mindennapjainkat. A lámpák fényei hangra gyúlnak ki és oltódnak el, egyetlen távirányítóval (vagy akár mobiltelefonnal) is lehet a ház összes használati tárgyát, berendezését irányítani.

Azonban ennél is tovább megyünk, mert hozzánk hasonló „embert” akarunk építeni, aki elvégzi helyettünk a feladatainkat. Ők a humanoid robotok. A humanoid azt jelenti, hogy emberszerű a felépítése és a megjelenése. De nemcsak külsőleg, hanem a testrészei is pont úgy épülnek fel és mozognak, mint nekünk. Vannak ujjaik, ezzel finom-mechanikai fogásokra képesek. Képesek értelmezni az egyes állításokat, másodpercek alatt megtanulnak bármit. Persze az emberi agy működését egyenlőre lehetetlennek tűnik beléjük építeni. Igaz, hogy számítógépes programok ezreivel könnyen lehet őket vezérelni.

Szerelem, szex és technológia – Mire kellenek még a robotok?

Azonban egy idő után annyira az életünk részévé válnak, hogy képtelenség nélkülük bármit is megoldani. Elvégzik helyettünk a házimunkákat, hasznos és pontos munkát végeznek termékek előállításakor. Ám ennél még többet szeretnénk tőlünk. Gondozzák helyettünk beteg és öreg hozzátartozóinkat, vezessék autóinkat, oldják meg helyettünk a problémáinkat, elmennek és háborút vívnak a mi érdekeinkért. És van még tovább is! Vannak, akik komolyabb kapcsolatot kezdenének robotokkal! Szerelmen túl (amit nem tudni, hogy egy robot tudna-e érezni), szexuális kapcsolatot is létesítenének velük. Azok, akik annyira a tökéletes Nagy Őt keresik, bennük biztosan megtalálnák?

És ez már lassan nem csupán fikció! Egy tavaly készült mozifilmben, melynek címe A nő (angolul egyszerűen HER) még ennél is tovább mennek! A filmben főszerepet játszó Joaquin Pheonix beleszeret egy számítógépes rendszerbe! Amilyet Scarlett Johannson „kelt életre”, persze csak a hangjával, mert ezen kívül abszolút nem jelenik meg.

Merre tart a tudomány valójában? És mi történik, ha egy napon a robotok (ahogy a Terminátor filmek alaptörténete is szól) fellázadnak ellenünk, mert „uralkodunk” felettük?

Ez azonban még nagyon távlati dolognak tűnik... Vagy mégsem?

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni