Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2023. Október 25. 06:00, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Szijjártó: rendkívüli közelségbe kerülhet a harmadik világháború az izraeli konfliktus eszkalációjával

Szijjártó: rendkívüli közelségbe kerülhet a harmadik világháború az izraeli konfliktus eszkalációjával

Rendkívüli közelségbe kerülne a harmadik világháború azzal, ha újabb államközi fegyveres konfliktussá szélesedne ki az izraeli terrorellenes művelet, ez súlyos kihatással lenne a globális biztonságra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésére érkezve, hogy a világot most leginkább az Izraelben kirobbant konfliktus aggasztja, ezért számos európai és észak-amerikai állam is külügyminiszteri szinten képviselteti magát a közel-keleti helyzettel foglalkozó délutáni vitán.

"Világosan kell beszélni, Izraelt brutális terrortámadás érte, mivel több ezer rakétát kilőni egy szuverén ország területére, megölni nagy számban civileket, túszokat ejteni, azt nem lehet másként értelmezni" - jelentette ki.

"És ez ellen a brutális terrortámadás ellen Izraelnek igenis joga van fellépni. Izraelnek igenis joga van az önvédelemhez" - szögezte le, aláhúzva, hogy le kell győzni a támadás mögött álló terrorszervezetet.

Majd hozzátette, hogy ugyanakkor a világ jelentős része szeretné elkerülni, hogy ez a terrorellenes harc államközi háborúvá váljon, miután szavai szerint ez lenne az igazi nagy globális biztonsági tragédia. "Ha így lenne, akkor azt gondolom, hogy annak a végét lehetetlen lenne kiszámítani" - fogalmazott.

"Az ukrajnai háborút, az afrikai terrortámadásokat, továbbá egy esetlegesen országok közötti háborúvá alakuló közel-keleti konfliktust összeadva már nagyon-nagyon közel kerülnénk ahhoz, amit a harmadik világháborúnak nevezünk" - figyelmeztetett.

Szijjártó Péter tudatta, hogy korábban egyeztetett egyiptomi, jordániai és egyesült arab emírségekbeli kollégájával is, és rámutatott, hogy ezek az országok mind fontos stabilizáló szerepet játszanak a közel-keleti térségben.

Lényegesnek nevezte azon arab országok támogatását, amelyek az eddigiekben "visszafogottságukkal, konstruktivitásukkal, pozitív hozzáállásukkal" főszerepet játszottak abban, hogy a régióban biztonság, stabilitás uralkodott, hogy hosszú évtizedek kudarcai után újra felcsillant a béke reménye az Ábrahám-megállapodások nyomán.

"Nagyon fontos, hogy ez a terrortámadás és az annak következtében elinduló terrorellenes küzdelem ne tegye végérvényesen elveszetté mindazokat a vívmányokat, mindazt az előrehaladást és a békének mindazt a reményét, amelyet az Ábrahám-megállapodások hoztak el" - mondta.

Illetve arra is kitért, hogy Egyiptom hatalmas segítséget jelent Európa számára az illegális bevándorlás féken tartásában, a stabilitásának megbomlásával a kontinens elviselhetetlen terheket jelentő nyomás alá kerülne. Ráadásul - mint kiemelte - az ország szerepe azért is nagyon fontos, mert a Gázai övezetet kizárólag erre lehet elhagyni a szárazföldön.

"Ha nem tudjuk megtartani a terrorellenes harcot terrorellenes harcnak, és az átalakul országok közötti háborúvá, akkor az egy csomó ország stabilitásának megroppanásával járhatna, kiszámíthatatlan lenne a végeredménye, s nagyon könnyedén olyan biztonsági nyomást helyezhetne Európára, amely már az Ukrajnából származó biztonsági nyomással együtt kezelhetetlen terhet jelentene" - húzta alá.

A miniszter ezután érintette a Gázában tartózkodó tizenöt magyar állampolgár ügyét is. Közölte, hogy folyamatos velük a kapcsolattartás, mindannyian épségben vannak, a kormány pedig továbbra is keresi a terület elhagyásának fizikai, jogi, biztonsági lehetőségeit.

"Ez csak egy nagy nemzetközi megállapodás és nagy nemzetközi együttműködés keretében történhet meg. Meglátjuk, hogy majd erre mikor lesz lehetőség" - hangsúlyozta, emlékeztetve arra is, hogy Kairó nemrég engedélyezte a belépésüket, erre azonban végül biztonsági okokból nem kerülhetett sor.

Végül aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Nyugat Európában tüntetéseket tartottak egy terrorszervezet mellett. "Azt látjuk, hogy a modernkori antiszemitizmus emelkedőben van és terjedőben van Nyugat-Európában, és ennek a legfontosabb kiváltó oka természetesen az illegális migráció" - jelentette ki.

"Ez Magyarországon elképzelhetetlen és megengedhetetlen is. Ugye lehetett látni, hogy míg Nyugat-Európában lehet terrorszervezetek mellett tüntetni, antiszemita felhanggal lehet tüntetni, addig Magyarországon erre nincs lehetőség, és amíg mi vagyunk kormányon, nem is lesz" - összegzett.

Fotó: Pixabay

Címkék: izrael, világháború

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.