Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2024. Január 22. 06:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Szili Katalin: a magyar nemzetet a kultúrája segítette át a múlt megrázkódtatásain

Szili Katalin: a magyar nemzetet a kultúrája segítette át a múlt megrázkódtatásain

A magyar kultúra volt az, ami az elmúlt századok megrázkódtatásain és katasztrófáin átsegítette és megőrizte a nemzetet

- jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a felvidéki Galántán, ahol beszédet mondott a magyar kultúra napja alkalmából a Csemadok által rendezett ünnepségen és díjátadón vasárnap.

A felvidéki magyarok legnagyobb kulturális és közéleti szervezetének, az idén 75 éves Csemadoknak az ünnepségén a politikus felidézte a magyar kultúra napja létrejöttének okát, előzményeit, illetve a magyar kultúra mibenlétéről, összekötő szerepéről és megőrzésének fontosságáról beszélt.

"A magyar kultúra olyan, mint egy nagy ház, ami biztonságot, védelmet, erőt nyújt. A kultúra egy közösség karaktere, egy olyan építmény, melynek a bejárata a nyelv" - fogalmazott Szili Katalin.

Hozzáfűzte: a magyar kultúra napja alkalom arra, hogy tükröt állítsunk magunk elé, s számvetést készítsünk, hogy valóban őrizzük-e anyanyelvünket, igényes nemzeti kultúrára és a haza szeretetére neveljük-e gyermekeinket? Megállapította, bár ezekre a kérdésekre sokféle választ lehet adni, látni kell, hogy e tekintetben ugyanaz a dolgunk, mint őseinké: továbbadni, amit kaptunk, a családban, az iskolában, a közösségben.

A miniszterelnöki főtanácsadó úgy vélekedett: a kultúra az, ami összeköt minket a múlttal, a jelennel és a jövővel, a kultúránk és közösségi emlékezetünk az, ami magyarrá tesz bennünket. Hozzátette: a kultúra őrzője és továbbadója pedig a szülő, a család, a közösség és nem utolsósorban az oktatás. Kiemelte: az iskola a kultúra záloga és legfőbb őrzője, amely megerősíti és építi a családból hozott alapokat, a felvidéki magyar iskola pedig érvényesülést, tovább élést és lehetőségeket jelent.

"Biztosítja a magyar kultúra tovább élését, hiszen a magyar nyelv és a magyar kultúra csak magyar iskolában sajátítható el" - mondta Szili Katalin.

A Csemadok ünnepségén átadták a szervezet életműdíjait, közművelődési díjait, a Gyurcsó István-díjat, valamint a felvidéki magyar közösségnek és a Csemadoknak nyújtott segítségért odaítélt Fábry Zoltán-díjakat is. Utóbbi kitüntetést idén Szili Katalin, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, továbbá Czimbalmosné Molnár Éva, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetője kapta.

Beszédében Szili Katalin megköszönte az elismerést.

"Azért is fontos ez a kitüntetés, mert egy közösségtől kapom, egy közösség ítélte oda" - fogalmazott a miniszterelnöki főtanácsadó, aki sok sikert kívánt a felvidéki magyaroknak, a közösséget állhatatos munkával összetartó Csemadoknak.

Felszólalását úgy zárta, hogy demokráciáról csak akkor lehet beszélni, amikor a kisebbségek ügye rendezett.

Szili Katalin köszöntője előtt beszédet mondott Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke is. Ő arra figyelmeztette a felvidéki magyar közösséget, hogy idén is két nagy kihívás vár rájuk az európai parlamenti és az államfőválasztás formájában, amelyek során a közösségnek ismét meg kell mutatnia az erejét és az egységét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során