Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. December 31. 09:46, hétfő | Életmód
Forrás: mno.hu

Szilveszter: hogyan válasszunk jó pezsgőt?

Szilveszter: hogyan válasszunk jó pezsgőt?

A pezsgők három gyártási technológiájából kialakuló három alapvető minőségi kategóriát az árak ismeretében viszonylag könnyű behatárolni.

Egész rövid pezsgőtanfolyamot kell csak végighallgatni ahhoz, hogy az alapismereteket megszerezzük. Mindenekelőtt a pezsgő elsősorban pezseg, noha gyöngyözik és habzik is, de a gyöngyöző bor és a habzóbor egészen más, nem pezsgő. Ne feledjük, ha tényleg jó pezsgővel szeretnénk koccintani, akkor az csak palackban erjesztett és palackban érlelt pezsgő lehet. A többi ugyan kíméli a pénztárcát, de nem véletlenül.

Háromféle módon készül a pezsgő

Kezdjük tehát a kályhánál. A pezsgő a bor cukrozása révén elért másoderjesztéssel és ezt követő érleléssel készült, természetes szén-dioxidot tartalmazó ital. Adott tehát egy alapbor, amibe bor és cukor oldata, valamint élesztő kerül. És itt máris szétválik az út:

  1. ha az erjesztés és az érlelés tartályban (tankban) történik, akkor tankpezsgőt kapunk – ez a legegyszerűbb és általában a legkevésbé finom, ám a legolcsóbb pezsgő (1000 forint alatt csak ez kapható, a címkén – az egyébként jól hangzó – Méthode Charmat, esetleg Charmant felirat olvasható). Jó szívvel csak bóléba ajánljuk.
  2. ha az erjesztés palackban, a seprőtlenítés pedig tartályban történik, akkor a tankpezsgő és a hagyományos pezsgő közötti békés átmenetet kapjuk (nagyjából 1000 és 2000 forint között kaphatók ezek a pezsgőfélék, a method transfer feliratot ritkán írják a címkékre, esetleg a Method Transvasée olvasható). Már-már koccintásra is merjük ajánlani.
  3. ha a megédesített alapbort palackokba töltik, az erjedés ott megy végbe, majd az érlelést követően a söröskupakra hasonlító koronazárat felpattintva a seprűt kilövik, saját borával (vagy édesítve) feltöltik és dugózzák, akkor hagyományos champagne-i technológiával készült pezsgőnk lesz. Method Traditionelle, ezt a feliratot kell keresni a címkén. A legfinomabb, amit pezsgőmester adhat. Az ár alapján 2000 forint felett keresendő. Csak és kizárólag koccintásra, hátha tényleg olyan szerencsések leszünk az új évben, mint abban a pillanatban, amikor ezt a pezsgőt kortyoljuk.

Az ár szinte mindent elmond

A pezsgők ára közötti alapvető különbséget tehát a készítés technológiája alapozza meg. A termelő, a szőlő fajtája, a hagyomány, a márkanév persze még sokat dobhat az áron. De az biztos, hogy nagyjából 2000 forintért már olyan minőségű pezsgőt lehet vásárolni, ami közelebb lesz a több 10000 forintoshoz, mint az 500 forintoshoz. Mondhatni, kis lépés a pénztárcánknak, nagy lépés az ízlelőbimbóinknak. És nem hosszú lépés.

Kerüljük a pezsgőnek látszó tárgyakat

Szilveszter előtt elárasztják a piacot a rendkívül olcsó, pezsgőnek látszó, elsősorban külföldi italok. Az eredeti címke mellett kötelezően a palackon kell lennie egy kisebb, magyar nyelvű címkének is. Ezen az egyszerű kis fehér címkén lesz a lényeg, mert itt – elvben – nem lehet félrebeszélni. A habzó- vagy gyöngyöző bort annak kell nevezni magyarul. Mert a díszes, címeres, arannyal gazdagon behintett főcímkén a frizzante, a sparkling vagy egyéb furmányos, megtévesztő elnevezések könnyen félrevezetik a vásárlót. A legfontosabb különbség, hogy ezek nem pezsgők, hanem borok, amelyekben vagy maradt egy kis szén-dioxid az első és egyetlen erjedésből, de még valószínűbb, hogy mesterséges szén-dioxidot nyomtak bele.

Száraz vagy édes?

A pezsgős palackok címkéin érdemes még megfigyelni a pezsgő cukortartalmát, azaz édességi fokát jelző, többnyire francia kifejezéseket, hogy megtalálhassuk a magunk, illetve a barátaink ízlésének legmegfelelőbbet. Az elhivatott pezsgőbarátok a száraz (azaz brut, esetleg dry vagy sec) nedű mellett teszik le a voksukat, de szégyenkezés nélkül választhatunk a félszáraz (azaz demi sec) vagy az édes (azaz doux) pezsgőt is. A lényeg, hogy kortyoljunk a csillagokból és élvezzük is azt. Egészségünkre!

Címkék: pezsgő, szilveszter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.