Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Április 23. 23:51, szombat | Helyi

Szilveszter a szakácsszakma kiváló tanulója - képgalériával

Szilveszter a szakácsszakma kiváló tanulója - képgalériával

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara idén is megrendezte a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt, melynek országos döntője a IV. Szakma Sztár Fesztiválon, április 18. és 20. között zajlott Budapesten. A Sásdi Vendéglátóipari Szakképző Iskola

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a szakmák országos versenyeit a nappali tagozaton végzős tanulók számára 31 szakképesítésben hirdették meg. Az elődöntőket a huszonhárom területi kamara bonyolította le.

A versenynek a Baranya megyei válogatón nekivágó szászvári Szabó Szilveszteren kívül a sásdi középiskola három további tanulója érte el itt az írásbelin megszerezhető pontok legalább 60%-át. Ez számukra azt jelenti, hogy jeles osztályzattal mentesülnek az adott versenyrésznek megfelelő vizsgarész, vizsgatevékenység letétele alól.

A középiskolás éveit mindvégig kitűnővel záró Szilveszterről a területi fordulón elért írásbeli eredménye alapján kiderült, hogy egyike Magyarország tíz legjobb szakácstanulójának. Így aztán meghívást kapott az országos döntőbe. Ezzel beteljesítette fogadalmát, amelyet két éve tett, amikor először szagolhatott bele az országos fesztivál levegőjébe. Egyébként ez ugyanabban az esztendőben történt, amikor az 1996 óta működő sásdi középiskola első alkalommal küldhetett versenyzőt az országos döntőbe.

Szilveszter a versenyen nem hazudtolta meg rátermettségét és szaktudását. Az első napon, hétfőn mindenki ugyanazt a menüt készítette el. Erre előre csupán annyiban készülhettek, hogy tudhatták, milyen alapanyagokat kell majd felhasználniuk hozzá. A zsűri értékelte az első napi teljesítményeket, a versenyzők pedig már este nekiláthattak egy olyan hidegtál elkészítésének, amelynél csak a kötötten felhasználandó húsok szabtak határt a fantáziának. A kedden reggel véglegesített hidegtálak zsűrizését a szóbeli rész követte. Szilveszternek a meleg mártásokról szóló tétel jutott, amelyről németül és magyarul referált.

Kellemes meglepetés volt a fesztivál iránt érdeklődő iskolák számára, hogy a területi kamarák jóvoltából tíz-tíz diákjuk egy-egy kísérő társaságában egy napos szakmaikirándulás keretében ingyenesen vehetett részt a rendezvényen. Így nézhetett ott körül a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével a sásdi középiskola csoportja is, és szurkolhatott a helyszínen.

Szabó Szilveszternek a Szakma Kiválója Tanulója cím azt jelenti, hogy mentesül a teljes szakmai vizsga alól, sőt ajándékokat is hazahozhatott. Április 20-a óta boldog tulajdonosa egy nyakba akasztható arany plakettnek, egy hordozható DVD-lejátszónak, egy elegáns tollkészletnek és természetesen a győztesnek járó, zöld bársonyba foglalt oklevélnek. Mi több, ha úgy gondolja, hogy később diétás szakács szeretne lenni - nem akarjuk erőltetni, de Szilvesztertől nem lenne meglepő -, felhasználhatja azt a kedvezménykupont, amellyel megspórolhatja magának a tandíj ötödét.

A szép eredmény elérése köszönhető a győztes felkészítő tanárainak, a mesterszakács Golyák Csaba gyakorlati és a sásdi középiskolában tanító Pinczés Andrea elméleti oktatónak.

A Szórakozó negyedben található képgalériánk a lenti fotóra kattintva közvetlenül megnyitható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.