Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Április 02. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szívproblémát okozhatnak a diétás üdítőitalok

Szívproblémát okozhatnak a diétás üdítőitalok

Azok a nők, akik gyakran fogyasztanak diétás üditőitalokat, nagyobb valószínűséggel szenvednek szívinfarktust, alakul ki náluk vérrög vagy más kardiovaszkuláris betegség, mint azon kortársaiknak, akik csak ritkán vagy soha nem fogyasztanak mesterséges édesítőszeres italokat - adta hírül a Health Day.

A kutatás keretében mintegy hatvanezer egészséges, posztmenopauzában lévő nő adatait vették szemügyre. A résztvevőket arra kérték, hogy becsüljék meg, hogy naponta mennyi mesterségesen édesített italt fogyasztottak az elmúlt három hónapban. A napi fogyasztásba a kalóriaszegény gyümölcslevek és a diétás üdítőitalok is beletartoztak.

Ezt követően átlagfogyasztásuk alapján a résztvevőket négy csoportra osztották. A legtöbbet fogyasztók napi 2 vagy annál is több diétás üdítőt ittak meg, a második csoport tagjai heti 5-7 alkalommal fogyasztottak édesített italt, a harmadik résztvevőnél ez az arány heti 1-4 volt, míg a legkevesebbet fogyasztók egyáltalán vagy havi maximum 3 alkalommal ittak mesterséges édesítőszer-tartalmú üdítőt vagy gyümölcslevet.

Kilenc év elteltével a kutatók megnézték, hogy a résztvevők közül hányan szenvedtek bármely, említett szívproblémával összefüggő betegségben és megállapították, hogy azoknak, akik a legtöbb diétás üdítőt fogyasztották, 30 százalékkal nagyobb volt a kockázatuk a szívbetegségekre, mint azoknak, akik egyáltalán vagy csak nagyon ritkán ittak ilyen italokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk