Városlista
2020. szeptember 19, szombat - Vilhelmina

Hírek

2020. Június 17. 07:14, szerda | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Szlovéniában 15 évet is kaphatnak az embercsempészek

Szlovéniában 15 évet is kaphatnak az embercsempészek

A szlovén parlament kedden elfogadta a felsőház, az Államtanács (Drzavni Svet) bűntető törvénykönyv módosítására tett javaslatát, amely szerint 15 évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak az embercsempészek

- írt a helyi sajtó. A törvénymódosítást támogatták a kormányzó pártok, nem támogatta azonban a baloldali ellenzék, mert szerinte átfogóbb megközelítésre lenne szükség az illegális bevándorlás elleni küzdelemben.

Az új törvény szerint az embercsempészekre a jelenlegi legfeljebb öt év helyett, most háromtól tíz évig terjedő börtönbüntetés szabható ki, azokra pedig, akik szervezett embercsempészés bűncselekményében vesznek részt, az eddig egy-nyolc évig terjedő börtönbüntetés helyett, 3-15 év szabadságvesztés róható ki.

A Janez Jansa miniszterelnök vezette jobbközép koalíció egyetértett abban, hogy a törvénymódosításra szükség volt az elrettentő hatás fokozása és az illegális határátlépések csökkentése érdekében.

Az ellenzéki Szociáldemokraták (SD) szerint ugyanakkor a jelenlegi büntetések rendkívül aránytalanok más bűncselekményekhez mérten.

Marjan Sarec előző miniszterelnök pártja, a Marjan Sarec Párt (LMS) úgy vélte: a változtatásokat nagyobb megfontolással és szakértők bevonásával kellett volna meghozni.

A Baloldal (Levica) rámutatott, hogy a migráció alapvető okával kell foglalkozni, míg Alenka Bratusek volt kormányfő pártja (SAB) átfogóbb megközelítést javasolt.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 19. 05:00, szombat | Külföld

Újabb megállapodást kötött oltóanyaggyártó cégekkel az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság pénteken újabb megállapodást kötött a Sanofi-GSK gyógyszercégekkel, 300 millió adag, hatékonynak ígérkező, koronavírus elleni oltóanyag felvásárlására.

2020. Szeptember 18. 17:07, péntek | Külföld

Héliumos aligátorért és szemöldökalapú nárcizmuskutatásért is adtak idén anti-Nobel-díjat

Az aligátort héliumos hangon beszéltető kutatócsoport és a nárcizmust szemöldök alapján azonosító pszichológusok is elnyerték idén a Nobel-díj paródiájaként is ismert IgNobel-díjak egyikét - írta a BBC pénteken.

2020. Szeptember 18. 14:02, péntek | Külföld

A Twitter az amerikai elnökválasztás előtt szigorítja politikusok és újságírók fiókjainak biztonságát

A Twitter az amerikai elnökválasztás előtt szigorítani fogja a politikusok és az újságírók fiókjainak biztonságát - jelentette be csütörtökön a közösségi média.

2020. Szeptember 18. 10:06, péntek | Külföld

A világban már 30 millió fölött van a fertőzöttek száma, a felgyógyultaké pedig 20,4 millió

Már 30 071 314 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 944 887, a gyógyultaké pedig 20 432 852 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem pénteki összesítése szerint.