Városlista
2023. december 7, csütörtök - Ambrus

Hírek

2020. Március 03. 16:05, kedd | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Tagadja a szíriai civil lakosság bombázását a Kreml

Tagadja a szíriai civil lakosság bombázását a Kreml

Tagadja a szíriai Idlíb tartomány civil lakosságának bombázását a Kreml.

Nem felel meg a valóságnak az ENSZ szíriai független bizottságának az a jelentése, amely szerint az orosz légerő válogatás nélkül bombázza a civil lakosságot - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden Moszkvában.

"Határozottan visszautasítjuk ezeket a vádakat" - hangoztatta.

A szóvivő közölte: a testület jelentése egy-két nappal az követően készült el, hogy a "terroristák" Idlíbben megkezdték támadásukat a szíriai kormányhadsereg ellen.

"Nyilvánvaló", hogy egyetlen bizottság sem tudott hitelt érdemlő információt kapni arról, mi történik a terepen - tette hozzá Peszkov.

Hangsúlyozta, hogy a Moszkvát megvádoló bizottság nem hivatalos szerve az ENSZ-nek, és az általa készített jelentésben nem is esik szó a "terroristák" offenzívájáról, így miatt egyoldalúak a következtetései.

Peszkov arra kérdésre válaszolva, hogy vajon fennáll-e az orosz és a török erők összecsapásának veszélye Idlíbben, azt mondta, a Kreml reméli, hogy a két ország katonái közötti szoros kapcsolattartás minimálisra csökkenti a konfliktus kockázatát.

A Kreml sajtóosztálya kedden közleményben erősítette meg, hogy csütörtökön munkalátogatásra Moszkvába érkezik Recep Tayyip Erdogan török elnök az Idlíbben kialakult helyzet megvitatására. A válság tárgya volt Vlagyimir Putyin orosz államfő és Angela Merkel német kancellár keddi telefonbeszélgetésének is.

Idlíb a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló felkelők utolsó bástyája, korábban ide szállították át családostól Aleppóból és Dúmából azokat a fegyvereseket, akik az ott elszenvedett katonai vereség ellenére sem voltak hajlandóak tárgyalásokba bocsátkozni a damaszkuszi kormánnyal.

A térséget több dzsihadista szervezet, köztük a korábbi an-Nuszra Front által alkotott Haját Tahrír as-Sám ernyőszervezet dzsihadistái, illetve a török támogatást élvező, mérsékeltnek mondott lázadócsoportok tartják ellenőrzésük alatt.

A szíriai kormányerők tavaly áprilisban indítottak offenzívát az északnyugati országrész ellen orosz támogatással, előrenyomulásuk december közepén vett új lendületet. Időközben a szíriai kormánycsapatok közvetlenül a török hadsereggel is összecsaptak, a harcok több tucatnyi török katona életét követelték, ami még inkább kiélezte az Ankara és Damaszkusz közötti amúgy is ellenséges viszonyt.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 06. 08:03, szerda | Külföld

Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint a folyamatos amerikai támogatás nélkül elveszíthetik a háborút

Ukrajna elveszítheti a háborút, ha az amerikai Kongresszus akár csak elhalasztja a szavazást a további pénzügyi és katonai támogatásról - jelentette ki az ukrán elnöki hivatal vezetője kedden Washingtonban.

2023. December 05. 07:15, kedd | Külföld

Putyin a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat

Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat - jelentette ki Jurij Usakov, az államfő külpolitikai tanácsadója a Life.ru hírportálnak és a Shot Telegram-hírcsatornának.

2023. December 02. 13:30, szombat | Külföld

Klímacsúcs - Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.

2023. December 01. 12:43, péntek | Külföld

Holland választások - A hivatalos végeredmény megerősítette a Szabadságpárt választási győzelmét

A holland választási iroda a hivatalos végeredmény közzétételével megerősítette a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) győzelmét a november 22-én tartott előrehozott választásokon