Városlista
2023. április 2, vasárnap - Áron

Hírek

2012. Május 02. 14:05, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Támogatás borászati gépek beszerzéséhez

Támogatás borászati gépek beszerzéséhez

A 2012/2013. borpiaci évben is igényelhető vissza nem térítendő támogatás a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál olyan új borászati gépek és technológiai berendezések vásárlására.

Amelyek javítják a vállalkozás összteljesítményét- hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara. A támogatás kifizetésének legkésőbbi határideje 2013. október 15-e.

A támogatás feltételeit a 83/2011. (VIII. 31.) VM rendelet szabályozza. A támogatási kérelmeket majd csak 2012. október 16. - december 17. közötti időszakban lehet benyújtani, azonban a beruházásokat már meg lehet kezdeni. A támogatási kérelemben olyan gépekre igényelhető a támogatás, amelyeket a gazdálkodó 2012. március 1-jét követően vásárolt meg, a vételárat a támogatási kérelem benyújtásáig teljes egészében kifizette és a megvásárolt gépet üzembe helyezte.

Támogatás kizárólag olyan új, első üzembe helyezésű gép vásárlásához nyújtható, amely javítja a vállalkozás összteljesítményét, és célja a szőlőből készült termékek előállítása vagy forgalmazásra történő előkészítése. A meglévő gép, vagy annak részeinek lecserélése esetén, a termelési kapacitást legalább 25%-kal kell növelni vagy a termelés jellegét vagy az alkalmazott technológiát alapvetően kell megváltoztatni.

Egy kérelmező részére nyújtható támogatási összeg, támogatási időszakonként legalább 1 000 000 Ft, legfeljebb 100 000 000 Ft lehet. Támogatást olyan borászati üzem igényelhet, amely KKV-nak vagy nagyvállalatnak minősül.

A támogatás mértéke (intenzitása) mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő igénylők esetében a vásárolt gépek nettó vételárának 40%-a, míg nagyvállalatoknál annak 20%-a.

A támogatás a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapjáról (www.mvh.gov.hu) letölthető – 2011. október 1-jétől hatályos – borászati gépkatalógusban szereplő gépekre igényelhető, amennyiben a kérelmező a berendezést 2012. március 1-jét követően vásárolja meg és a vételárat a támogatási kérelem benyújtásáig teljes egészében kifizeti. A gépeket legkésőbb a támogatási kérelem benyújtásáig üzembe kell helyezni. Nem igényelhető támogatás olyan gépre, amely esetében a gyártás napja és a támogatási kérelem benyújtása között 2 évnél hosszabb idő telt el.

Támogatás az alábbi feltételek teljesülése esetén vehető igénybe:
- a gép üzemeltetésének helye a Magyarország területén van;
- a gépet a támogatási döntés közlésétől számított legalább 5 évig rendeltetésének megfelelően, a vonatkozó engedélyek és előírások betartásával kell használni, üzemeltetni;
- az üzemeltetési kötelezettség időtartama alatt a gép nem idegeníthető el és nem adható bérbe, de jótállás alapján történő csere, amortizáció, lopás, működésképtelenné vagy használhatatlanná válás esetén, az esemény bekövetkezésétől számított 30 napon belül az MVH által rendszeresített formanyomtatványon történő bejelentést követően – a bejelentés alapjául szolgáló eseményt igazoló dokumentumokat mellékelve – saját forrásból a hatályos gépkatalógusban szereplő, azonos rendeltetésű, azonos vagy jobb paraméterekkel rendelkező új gépre le kell cserélni;
- a kérelmezőnek az üzemeltetési kötelezettség idejére rendelkeznie kell a gép üzemeltetésének lehetőségét biztosító kizárólagos joggal.

Nem igényelhet támogatást az a kérelmező, aki vagy amely:
– a kérelemben megjelölt gép vásárlása tekintetében az EMVA-ból finanszírozott támogatásban részesült, vagy érvényes támogatási határozattal rendelkezik;
– az üzemeltetési hely tekintetében nem rendelkezik a borászati hatóság által kiállított működési engedéllyel;
– nem rendelkezik a számla teljesítésének időpontjában kezdődő termékfelelősségi, jótállási és szavatossági jogainak érvényesítéséhez szükséges okiratokkal;
– nehéz helyzetben lévő vállalkozásnak minősül;
– a támogatási kérelem benyújtásakor csőd-, felszámolási, végelszámolási, adósságrendezési eljárás, gazdálkodási tevékenységével összefüggő végrehajtási eljárás alatt áll;
– az üzemeltetési hely tekintetében nem rendelkezik egyszerűsített adóraktári engedéllyel, illetve pezsgő adóraktári engedéllyel;
– bor forgalomba hozatali járuléktartozással rendelkezik;
– jogerős ideiglenes bezárásra vonatkozó határozattal rendelkezik;
– a támogatási kérelem benyújtását megelőző borpiaci évben nem tett eleget a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek kivonására vonatkozó kötelezettségről szóló 123/2008 (IX. 16.) FVM rendelet 8. §-ban meghatározott feltételnek.

A támogatási kérelemben az elszámolás alapját csak a gép nettó vételára képezheti, amelyet a gép vásárlásáról a kérelmező nevére kiállított, pénzügyileg rendezett olyan számla igazol, amelyet 2012. március 1-jét követően állítottak ki. A támogatás alapjául a számlán szereplő nettó vételár vagy a gépkatalógusban szereplő gépár nettó értéke közül a kisebb szolgál.

Amennyiben a gépvásárlás alkalmával kiállított számla nem felel meg a számvitelről szóló törvény vagy az általános forgalmi adóról szóló törvény formai vagy tartalmi előírásainak, az az elszámoláshoz nem fogadható el.

A támogatási kérelemben kizárólag a készpénzzel vagy banki átutalással a támogatási kérelem benyújtásáig 100%-ban kiegyenlített kiadások számolhatóak el. Csereszerződéses – ún. „kompenzációs” – számlák, számlaösszegek és lízing konstrukcióval érintett számlák nem szolgálhatnak a jogosult költségek elszámolásának alapjául. Az ilyen módon kiegyenlített összegek alapján támogatás nem fizethető.

A támogatás kifizetésének legkésőbbi határideje 2013. október 15-e.

A támogatás igénybevételéhez szükséges - a 2012/2013. borpiaci évben alkalmazandó - nyomtatványokat az MVH a támogatási kérelem benyújtási időszakot megelőzően közleményben teszi közzé. – olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Április 02. 07:50, vasárnap | Belföld

Online pszichoterápiás osztályon is ellátják a pácienseket Szegeden

Eredményes, költséghatékony, rugalmas és innovatív ellátást nyújt a pácienseknek az online pszichoterápiás osztály, amely a Szegedi Tudományegyetem pszichiátriai klinikáján jött létre 2021-ben.

2023. Április 01. 08:22, szombat | Belföld

Netrisk: 52 ezer forint fölé nőtt a kgfb-átlagdíj

Rekordra, 52 322 forintra emelkedett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja március elején - közölte a Netrisk az MTI-vel pénteken.

2023. Április 01. 08:20, szombat | Belföld

AM: komplex vidékfejlesztési csomag készül a kistelepülések számára

Az Agrárminisztérium a vidéki kistelepülések fejlesztése érdekében többféle támogatási lehetőséggel készül a Közös Agrárpolitika 2027-ig tartó időszakában - jelentette ki Feldman Zsolt.