Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Március 12. 08:49, csütörtök | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Múzeum, fotók: Tóth Kriszta

Tapintható Művészet Mindenkinek

Tapintható Művészet Mindenkinek

2015. március 6-án pénteken 15 órakor nyílott a Kézzelfogható Alapítvány „Tapintható Művészet Mindenkinek” c. országos vándorkiállítása a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény Szepessy Szalonjában.

„Az Alapítvány célkitűzése, hogy látássérült és vak emberek együtt váljanak kiállítás közönséggé a látókkal. Létrejött egy olyan kiállítótér, ahol egyenlők az esélyek. A látók a látássérültek vezetésével bekötött szemmel vehetik kezükbe a kiállított tárgyakat, képzőművészeti alkotásokat. Így a látók és a látássérültek között kialakuló bizalmi viszonyon keresztül nem csak egymást ismerhetik meg, hanem újabb tapasztalatokat szerezhetnek saját magukról is. A látóknak hinniük kell a tapintás erejében, a látássérülteknek pedig olyan türelemmel kell lenniük, amelyet elvárnak a látó környezetüktől. A párbeszéd kialakulása és megtartása elkerülhetetlen. Egymás kezében vannak.” – olvasható az alapítvány koncepciójában.

Első kiállításukkal a Szépművészeti Múzeumban mutatkoztak be, majd ezt követte a vándorkiállítás létrehozása azzal a céllal, hogy a kisebb-nagyobb vidéki városokban az ott élő emberek is megismerjék a kiállítást, annak mondanivalóját, képzett látássérült tárlatvezetők segítségével. A látogatók még jobban átérezhessék a látássérültek, vakok mindennapjait, a művészetek személyiségformáló, terápiás szerepét a fogyatékkal élők életében.

A megnyitót jelenlétével megtisztelte: Potápi Árpád János Nemzetpolitikáért Felelős államtitkár, Tolna Megye 2. választókerületének (Dombóvár-Bonyhád) országgyűlési képviselője, Soltész Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi, Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős államtitkára, Fehérvári Tamás a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és Kovács Lászlóné a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesületének elnök asszonya.

A programot Horváth Péter a Presidium Közhasznú Egyesület által működtetett Reménység Napközi Otthon fiatalja nyitotta meg Kosztolányi Dezső: Mostan színes tintákról álmodom című versével, később elszavalta Kányádi Sándor: Álmodó című versét is, melyeket mély átéléssel adott elő.

Ezt követően Müller Ádám gyűjteményvezető köszöntötte a vendégeket és köszönte meg a Kézzelfogható Alapítványnak, meghívott vendégeknek, fellépőknek a részvételt, a közreműködést.

Soltész Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi, Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős államtitkára a kiállítás fővédnöke mondta el gondolatait az alapítvány munkájáról, a kiállításról, a kormány célkitűzésiről, melyekkel többek között támogatják a fogyatékossággal élők életkörülményeinek javulását is. Erre legközelebbi példa a felújított és nemrég átadott Vakok Állami Intézetének két épülete, amelyekben a külső és belső felújításoknak köszönhetően a látássérültek, a mozgásukban korlátozottak mindennapjaihoz szükséges speciális körülményeket biztosították: megújult a homlokzat és a tető, kicserélték a nyílászárókat, a világítást megújították, ezeken kívül az épületen belül korszerűsítették a vizesblokkokat és megújultak a közösségi terek is.

Az államtitkár úr megkérte az érdeklődőket, hogy minél többen ismerjék meg a kiállítást, felhívta az iskolaigazgatók, pedagógusok figyelmét: hozzák el az osztályokat, a tanulókat is a tárlatra, mert a felnövekvő generációk életében, szociális érzékenységük alakításában meghatározó lehet egy ilyen élmény átélése, megtapasztalása, hiszen ezt követően egészen másként viszonyulnak majd a fogyatékossággal élő embertársaikhoz a jövőben.

A program folytatásaként Till Nikolett a Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola 7.a osztályos látássérült tanulója, több énekverseny győztese, Széki lakodalmas dalcsokrot énekelt a hallgatóság nagy örömére: A menyasszony szép virág, Csikorog a szekér, A kapuban a szekér, Nincs több kutya című népdalokat adta elő.

Ezt követően Fehérvári Tamás a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke megköszönte a meghívást, mint dombóvári lakos örömét fejezte ki, hogy Dombóváron is megtekinthető, megismerhető a tapintható tárlat és a megye részéről támogatását biztosította a gyűjteményben a jövőben megvalósuló kiállítások, programok létrejöttét illetően.

A megnyitó zárásaként Mógáné Sebők Erzsébet a Kézzelfogható Alapítvány elnök asszonya mondta el gondolatait az alapítvány célkitűzéseiről, tapintható tárlat létrejöttéről. Az alapítvány legfőbb célja a látássérültek társadalmi rehabilitációja a művészetek segítségével. Az összefogás gondolatát emelte ki, ami több síkon is megvalósult a kiállítás kapcsán. A múzeumban a berendezés során a késői órákban is segítőkészséget és nyitottságot tapasztaltak. A kiállító képzőművészek, iparművészek, népi iparművészek és a különböző fogyatékossággal élő alkotók szívesen bocsátották alkotásaikat a tapintással történő megismerésre. Ez legalább olyan bátorságot és elszántságot igényel, mint a tárlatvezetés során a látássérült tárlatvezetők és a bekötött szemű látogatók közötti kapcsolat.

Az alapítvány munkáját támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem csak a tapintható kiállítások szervezésében, hanem a látássérültek foglalkoztatását illetően is.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara Alapítvány jóvoltából az idén is sikerült lebonyolítani a látássérült tárlatvezetők képzését, ami lehetővé teszi, hogy a fiatalok is megismerkedjenek ezzel az érdekes elfoglaltsággal, ami pénzkereseti forrás is lehet számukra.

Ezt követően hat látássérült tárlatvezető közreműködésével ismerkedhettek meg a látogatók, érdeklődők a kiállítással, a műalkotásokkal, melyeket képző- és iparművészek, ép és látássérült művészek készítettek. A látók bekötött szemmel haladtak a kiállítótérben, a látássérült tárlatvezetők vezették őket és látták el információkkal az alkotókról, a tárgyakról. Eközben persze a látóknak ki kellet találni a tárgyak alakja, hőmérséklete, mintái alapján, hogy mit is ábrázolnak. Ezt követően a látók levették a szemüket takaró kendőt és megnézhették a kiállítást. A tárlatvezetőkkel közösen megbeszélték élményeiket, benyomásaikat, mennyiben jelentett más élményt a tapintás útján történő tájékozódás, érzékelés, mint a vizualitás alapján történő tájékozódás.

A kiállítást megismerők számára óriási élményt jelentett a tárlat megismerése és nyugodtan kijelenthetjük, hogy a délután folyamán megvalósult a Kézzelfogható Alapítvány plakátjain olvasható ars poetica: Tapints velünk, érezz velünk, mosolyogj velünk!

A kiállítás megtekinthető 2015. március 7-26-ig, hétfőtől péntekig 8-16 óráig, szombaton és vasárnap telefonos egyeztetéssel.
A tárlat fedett szemmel megismerhető különböző fokban látássérült tárlatvezetők közreműködésével, előre egyeztetett időpontban.
Időpont egyeztetés a tervezett látogatás előtt legalább 3 nappal a következő telefonszámokon lehetséges: 06-70/383-7766, 06-20/ 284-0822.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.