Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Február 14. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tarlós a 4-es metróról: a 'Jóisten és a Siemens kezében vagyunk'

Tarlós a 4-es metróról: a 'Jóisten és a Siemens kezében vagyunk'

A 4-es metró indulása után sem ritkítja majd a Budapesti Közlekedési Központ a felszíni tömegközlekedés járatait, hogy a fővárosiaknak legyen ideje hozzászokni a változáshoz - Őrmezőn viszont kevesebb busz halad majd át - jelentette be közös sajtótájékoztatóján Tarlós István főpolgármester és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója. Tarlós szerint idáig nincs gond a 4-es metrók tesztelésével, de hogy mikor indulhatnak, az a Siemensen és a Jóistenen múlik.

Lezárult a tömegközlekedés átalakításáról meghirdetett lakossági pályázat, amiben mindenki elmondhatta véleményét busz - és villamosközlekedésről. A tenderre 7500 javaslat érkezett - Tarlós szerint 20 éve nem volt ilyen nagyságrendű, civileket is bevonó fejlesztési terv - a BKK értékelte, a következő hetekben pedig közzé teszi a beküldött anyagokat.

Vitézy Dávid elmondta, a legtöbb javaslat Őrmező, illetve Gazdagrét helyzetére vonatkozott: előbbit túlterheltnek érzik közlekedés szempontjából az ott élőúk, ezért hat járat - a 40-es, a 87-es, a 87A, a 141E, a 187 és a 172-es busz - menetrendjét is megváltoztatják kevésbé terhelve a helyi lakótelepet. A gazdagrétiek azt szerették volna, hogy 239-es járat megmaradjon, úgyhogy a BKK ezt is megtartja.

Változik viszont a 7-es buszcsalád közlekedése: az expresszjáratok megszűnnek, de a normál 7-esek maradnak, és járatszámuk sűrűsödik. Új helyre kerül a kelenföldi buszpályaudvar - a vasúti megálló őrmezői oldalára helyezik át, de csak 2016-ban, s Volán egyúttal új csomópontot is kap Kérdéses ugyanakkor, hogy Őrmező lakossága hogyan fogadja két év múlva az újabb forgalombővülést, hiszen a távolsági buszok szintén keresztül haladnak majd a lakóövezeten.

A sajtótájékoztatón Tarlós István azt is hangsúlyozta, a 4-es metró tervezett indítása még hónapokig nem érinti a felszíni közlekedést, s a fővárosiaknak addig lesz ideje megismerni az új metróvonal adat lehetőségeket. Hogy az új metrók mikor indulhatnak, arra a főpolgármester nem tudott konkrét választ adni: az eredeti tervek szerint áprilisban startol a 4-es metró, és egyelőre hiba nélkül zajlik a szerelvények tesztüzeme is, erre azonban nem lehet garanciát vállalni. 'A Jóisten és a Siemens kezében vagyunk, hiszen hogy a Siemens végig megbirkózik-e a saját szoftverével, azt előre senki nem mondhatja meg, ezen múlik már a dolog' - jegyezte meg Tarlós.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.