Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Január 25. 08:28, szerda | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, fotó: ELWS Bt.

Társasházak szellőzőinek tisztítása, karbantartása

Társasházak szellőzőinek tisztítása, karbantartása

Tolna megye területén egyes, a szellőző berendezések tisztítására szakosodott vállalkozások a jogszabályokban rögzített előírásokra és a katasztrófavédelem szankcióira hivatkozással igyekeznek új ügyfeleket szerezni.

Úgy keresik meg szolgáltatásaikkal a társasházakat, hogy amennyiben megrendelik a szellőzők tisztítását, elkerülhetik a katasztrófavédelem bírságolását.

Felhívjuk a társasházak képviselőinek és az állampolgároknak a figyelmét arra, hogy a hatályos szabályozás értelmében a szellőző rendszerek tisztítását a kritériumok alá tartozó lakóépületekben 2018. március 5-ig kell elvégeztetni.

Ennek értelmében a 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület (középmagas) központi szellőző rendszerét, valamint étterem konyhai szellőző (szagelszívó) rendszerét a gyártó által meghatározott rendszerességgel, annak hiányában lakóépületben háromévente, éttermi rendeltetés esetében félévente tisztítani kell. A katasztrófavédelem által végrehajtott ellenőrzések során ennek megtörténtét dokumentumokkal kell igazolni.

A rendszeres tisztításra és karbantartásra azért van szükség, mert ennek hiányában veszélyes mennyiségben rakódhatnak le éghető anyagok a szellőzőrendszerekben. Tűz esetén a lerakódáson keresztül percek alatt az egész épületre kiterjedő tűzeset alakulhat ki. A társasházak valamennyi lakójának közös érdeke, hogy minden szükséges biztonsági óvintézkedés megtörténjen a tüzek megelőzése, kialakulása esetén pedig a lángok továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

A katasztrófavédelem számos hatósági eszközzel rendelkezik. Szakemberei az ellenőrzések során ügyfélközpontú, segítő szemlélettel állnak az esetlegesen feltárt hiányosságokhoz és elsősorban a kijavításra vonatkozó felhívással élnek. Súlyos, következetesen visszatérő, vagy jogszabályban meghatározott bizonyos esetekben alkalmazzák csupán szankcióként a tűzvédelmi bírság kiszabását.

A katasztrófavédelem szakemberei felkérés esetén szívesen ismertetetik például lakossági fórumokon a tűzvédelmi, katasztrófavédelmi előírásokat, és ügyfélszolgálati elérhetőségein is bárki választ kérhet a szakemberektől kérdéseire.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.