Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Január 27. 14:14, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Temetési szertartásra gyülekeztek, mikor robbant a pokolgép

Temetési szertartásra gyülekeztek, mikor robbant a pokolgép

Legkevesebb 29 ember meghalt és 61 megsebesült egy autóba rejtett pokolgéppel elkövetett merényletben péntek délelőtt az iraki fővárosban – közölték rendőrségi és egészségügyi források.

A detonáció egy kórház és egy piac közelében történt Zaafaraníja negyedben, ahol körülbelül százötvenen gyűltek össze, hogy részt vegyenek három síita – Mohamed al-Máliki ingatlanügynök, felesége és fia – temetési szertartásán. Csütörtök este lőtték le őket fegyveresek Bagdadban. A hatóságok szunnita iszlamista lázadókat gyanúsítanak a támadásokkal, de azokat még senki sem vállalta magára.

Az újabb merényletek olyan időpontban történtek, amikor súlyos politikai válság állítja szembe a síita Núri al-Máliki kormányfőt a szunnita Irakíja Tömbbel. A kormány el akart fogatni egy szunnita alelnököt, s arra kérte a törvényhozókat, hogy távolítsanak el egy szunnita miniszterelnök-helyettest röviddel azután, hogy december 18-án az utolsó amerikai csapatok is elhagyták az országot. Máliki azt hangoztatja, hogy e lépések jogi és nem politikai indíttatásúak.

Több mint kétszázan, köztük elsősorban síita zarándokok tucatjai és a biztonsági erők tagjai haltak meg merényletekben az amerikai csapatok távozása óta. Csak csütörtökön 17 halottjuk volt robbantásoknak országszerte, közülük heten Bagdad két, főleg szunniták lakta negyedében, ami feltevések szerint síiták bosszúakciója lehetett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.