Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2013. Január 05. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Termelő üzemekével vetekszik az ipari mosodák energiafelhasználása

Termelő üzemekével vetekszik az ipari mosodák energiafelhasználása

2013-tól a Dalkia Energia Zrt. öt éven keresztül évi 5000 tonna gőzt szolgáltat a Mem-Tex cégcsoport váci mosodai telephelyén az év végén megkötött szerződés értelmében. Az együttműködés a váci mosoda üzemeltetője számára 20 százalékos megtakarítást eredményez az energiakiadásokban, amivel jelentősen növekszik a mosodai szolgáltató versenyképessége. A megtakarítások fokozása és az üzembiztonság növelése érdekében a már meglévő váci rendszeren a Dalkia 5,5 millió forintos fejlesztést hajtott végre.

Az ipari termelő üzemekével vetekszik a nagyipari mosodák energiafelhasználása. Egy átlagos méretű, évente 10-15 ezer tonna ruhát kitisztító üzem hőenergia-igényét 5000 tonna gőzzel lehet kielégíteni, melynek előállításához még magas hatásfokú berendezésekkel is 430-450 ezer köbméter földgázt kell felhasználni. Ez nagyságrendileg 200-220 családi ház éves gázfogyasztásának felel meg. Nem véletlen tehát, hogy a szektor szereplői is keresik a megtakarítási lehetőségeket.

„Az ipari mosodák között a versenyelőny azé, aki a lehető legkevesebb energia- és víz felhasználásával képes minőségi szolgáltatást nyújtani. A Dalkia Energiával a váci telephelyünk kapcsán kötött mostani üzemeltetési és energiaszolgáltatási megállapodás jelentősen növeli ezt a versenyelőnyünket. Átlagosan 20-22 százalékos megtakarítást tudunk felmutatni az energiaszámlán” – mondja Babos Imre, a Mem-Tex cégcsoport tulajdonosa. A Mem-Tex cégcsoport az egyik legnagyobb egészségügyi textiltisztító vállalkozás Magyarországon 1,3 milliárd forintos éves árbevétellel. Megrendelői körében 20 kórház található. A vállalkozás jelenleg négy mosodát üzemeltet és mintegy 250 embert foglalkoztat. A váci mosoda Magyarország öt legnagyobb mosodáinak egyike, ahol évi 20-25 ezer tonna textíliát mosnak és vasalnak.

A tavaly év végén megkötött szerződés értelmében a Mem-Tex négy telephelye közül kettőben a Dalkia Energia Zrt. üzemelteti a kazánházat és szolgáltatja a gőzt a mosáshoz és vasaláshoz a következő öt évben.

„A versenyképesség megőrzése érdekében a legtöbb termelő és szolgáltató vállalat esetében érdemes az energiaköltségek csökkentését megfontolni. Jó példa erre a mosodai szegmens, ahol a költségek jelentős részét az energiaszámla teszi ki” – mondja Fernezelyi Ferenc, a Dalkia Energia kereskedelmi igazgatója.

Az országban jelenleg már négy különböző ipari mosodának is energetikai szolgáltatásokat nyújtó Dalkia Energia szakemberei szerint egy jól felkészített és méretezett rendszer önmagában is megtakarításokat eredményez. A kihívást nem is a rendszer kiépítése, hanem a mosoda speciális igényeinek megfelelő, szakszerű üzemeltetés jelenti.

„A legfontosabb kritérium a rugalmasság. A mosodák nem feltétlenül hétköznap reggel 8 és délután 4 között igénylik a hőt. Változhat a mosásra váró ruhaneműk mennyisége, elakadhat a szállítmány. Ezeket a lehetőségeket kezelni kell üzemeltetői és technológiai oldalról is” – teszi hozzá Fernezelyi Ferenc.

A Dalkia Energia és a Mem-Tex cégcsoport közötti üzemeltetési és energiaszolgáltatási megállapodás 5 évre szól. A hatékonyságjavító és biztonságnövelő fejlesztést a Dalkia Energia a szerződés megkötésekor végezte el, a beruházásokra szolgáló 5,5 millió forintos költséget pedig a szolgáltatási díjban érvényesítette, így nyújtott kedvező konstrukciót a mosodai cég számára.

Címkék: nemzetgazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.