Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 04. 07:41, vasárnap | Belföld
Forrás: Story Online

Tipikusan emberi: már a világűrt is tönkreszemeteltük

Tipikusan emberi: már a világűrt is tönkreszemeteltük

A Föld körül keringő űrszemét már halálos veszélyt jelent az űrhajósokra és űrhajókra, figyelmeztetnek a Nemzeti Kutató Tanács kutatói. Tudósok nemzetközi szabályozást és mágneses gyűjtőberendezések bevetését javasolják.

 Immár kritikus veszélyt jelent az űrhajók számára a Föld körül keringő űrszemét, amely egy jármű útjába kerülve réseket üthet a burkolaton, halálos veszélybe sodorva az űrhajósokat és tönkretéve a berendezéseket - írja a Nemzeti Kutató Tanács (National Research Council kutatási eredményeire hivatkozva a BBC). A kutatók szerint a szemét mennyisége már akkora, hogy összefüggő törmelékmezők alakulhatnak ki, az eddiginél is lényegesen komolyabb veszélyt jelentve.

Bár az emberi jelenlét alig tekint vissza több mint 50 évre a világűrben, a Föld körüli övezet már megtelt mindenféle kisebb-nagyobb szemétdarabbal: a kisméretű törmelék mellett régi, használaton kívüli műholdak is megtalálhatóak köztük.

Az űrszemét jelentette kockázatra már több évtizede figyelmeztetnek tudósok, ennek ellenére az elmúlt években mégis jelentősen nőtt annak mennyisége. 2007-ben Kína egy műholdak ellen bevethető fegyvert tesztelt egy üzemből kivont meterológiai műholdon, 150 ezer egy centinél nagyobb darabra robbantva szét. 2009-ben két műhold ütközött össze, még több törmeléket kreálva "Csak ez a két eset lényegében semmivé tette az elmúlt negyedszázadban végrehajtott erőfeszítéseinket" - nyilatkozta a BBC-nek a tudóscsoport vezetője, Donald Kessler.

Mintegy 22 ezer törmelékdarab akkora, hogy a Földről is lehet észlelni őket, de ezeken kívül a kisebbek is komoly veszélyt jelentenek. Az űrszemét már a Nemzetközi Űrállomás működését is befolyásolja: idén júniusban egy, az űrállomást csak épp elvétő törmelékhalmaz miatt a legénységnek el kellett hagynia az állomást, és menekülő kapszulákban kivárni a veszély elmúltát.

Az új felmérés nem javasol módszereket a veszély megoldására, de idéz több korábbi tervet. Ezek lényege, hogy háló, avagy esernyőszerű szerkezetek segítségével összegyűjtenék az űrszemetet, és azt vagy a Föld felé nyomják, hogy a légkörben elégjen, vagy magasabb és biztonságosabb pályára helyezik.

STOP

Címkék: űrhajó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.