Városlista
2022. augusztus 16, kedd - Ábrahám

Hírek

2017. Április 20. 05:02, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Tíz megyében zajlanak majd a Magyar nyelv hete sorozat idei programjai

Tíz megyében zajlanak majd a Magyar nyelv hete sorozat idei programjai

Tíz megyében zajlanak majd április 24. és 28. között a Magyar nyelv hete sorozat programjai, amelyek között élmény-nyelvtanórák, nyelvi vetélkedők, közös versmondások és számos előadás is szerepel.

Ötvenegyedik alkalommal rendezik meg idén a Magyar nyelv hete rendezvénysorozatot, amelynek célja a magyar nyelv megőrzése és ápolása - hangzott el a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) és az Anyanyelvápolók Szövetsége szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Piróth Eszter, a TIT igazgatója elmondta, hogy az idei megnyitót április 25-én Nagyváradon tartják a Partiumi Keresztény Egyetemen, ahol a köszöntők mellett számos előadással várják a közönséget.

A Budapesten a TIT április 24-én és 26-án az Égiekkel játszó földi lelemény című planetáriumi műsorral várja az érdeklődőket, akik a csillagképek magyar mondákban való megjelenítéséről tudhatnak meg érdekes információkat. A műsor vetítésére iskolai csoportok ingyenesen regisztrálhatnak.

Az igazgató kiemelte továbbá, hogy a hagyományos előadások mellett élmény-nyelvtanóra is lesz a megyékben, ezeken a magyarság szimbólumairól, a nyelv és az identitás kapcsolatáról is szó lesz, de rendeznek szavalóversenyeket és Nagykőrösön például városi sétát is Arany János "nyomában".

Balázs Géza, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke felidézte, hogy a rendezvény 1967-ben két nyelvművelő, nyelvész, Lőrincze Lajos és Grétsy László gondolata nyomán indult el. Eleinte csak Budapesten, később már a vidéki városokban szerveztek anyanyelvi programokat és az ünnepi hét lassan országos, később a határokon átívelő mozgalommá terebélyesedett. Ma már nemcsak tudományos és ismeretterjesztő előadások, hanem versenyek, rendhagyó magyar órák és egyéb kulturális események színesítik az anyanyelvi rendezvények sorát a Kárpát-medencében.

A szerdai tájékoztató a két szervezet megújított együttműködési megállapodásának aláírásával zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 16. 18:10, kedd | Belföld

Harmadfokú riasztást adott ki a népegészségügyi központ

Harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztást adott ki az ország egész területére szerdán nulla órától péntek éjfélig az országos tisztifőorvos a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlására.

2022. Augusztus 16. 17:01, kedd | Belföld

Megérkezett Magyarországra is a majomhimlő elleni védőoltás

Megérkezett Magyarországra is a majomhimlő elleni védőoltás: Magyarország 2560 adag vakcinát kap, amely 1280 ember oltására elegendő - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az MTI-vel.

2022. Augusztus 16. 16:04, kedd | Belföld

A kormány 18,5 milliárd forintot különített el a kisbenzinkutak támogatására

A kormány folytatja a kisbenzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el

2022. Augusztus 16. 15:04, kedd | Belföld

Főleg lopások és drogok miatt intézkedtek a rendőrök a Szigeten

Főleg lopások és kábítószeres bűncselekmények miatt intézkedtek a rendőrök a hétfőn zárult Sziget fesztiválon - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon kedden.