Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Augusztus 22. 23:36, szombat | Helyi
Forrás: Energiaklub, fotó: www.eomf.ou.edu

Tízből hét dél-dunántúli lakos védtelennek érzi magát a klímaváltozás hatásaival szemben

Tízből hét dél-dunántúli lakos védtelennek érzi magát a klímaváltozás hatásaival szemben

Az Energiaklub kutatásából kiderül, hogy a dél-dunántúli válaszadók körülbelül 70%-a saját településén is egyre forróbb nyarakat, és hirtelen hőmérséklet-ingadozásokat tapasztal.

A dél-dunántúli régióban megkérdezettek több mint 80%-a a mindennapjaiban is érzékeli az éghajlatváltozás hatásait, és ugyanennyien aggódnak a klímaváltozás miatt – derül ki az Energiaklub legújabb, országos reprezentatív felméréséből. Elsősorban a kisebb településeken élők tapasztalnak egyre forróbb nyarakat, egyre gyakoribb aszályokat és a kártevők elszaporodását. A lakosság fele konkrét intézkedéseket vár települése önkormányzatától, és többségük személyesen is bekapcsolódna helyi klímaprogramokba.
Az Energiaklub kutatásából kiderül, hogy a dél-dunántúli válaszadók körülbelül 70%-a saját településén is egyre forróbb nyarakat, és hirtelen hőmérséklet-ingadozásokat tapasztal. A megkérdezettek több mint fele gyakoribb heves zivatarokat és szélviharokat, és egyre enyhébb teleket észlel lakóhelyén.

A dél-dunántúli lakosok leginkább attól tartanak, hogy a klímaváltozás egészségügyi problémákat okoz számukra vagy szeretteik számára. Sokan aggódnak amiatt, hogy kár keletkezik termésükben illetve lakóingatlanukban, valamint hogy a szélsőséges időjárás miatt huzamos ideig tartó áramszünetek alakulnak ki.

A dél-dunántúliak közel háromnegyede védtelennek érzi magát a klímaváltozás hatásaival szemben. Ugyanennyien érzik úgy, hogy nem kapnak elég segítséget ahhoz, hogy védekezni tudjanak a káros hatások ellen – ezen a téren az összes régió közül a dél-dunántúliak voltak a legelégedetlenebbek. A felmérés eredményei szerint a lakosok fele azt gondolja, hogy az önkormányzatának konkrét védekező intézkedéseket kellene indítania a településen.
„Pontosan ehhez szeretnénk hozzásegíteni a települési vezetőket nemrégiben indult, Klímaválasz elnevezésű képzési programunkkal. Az ingyenes, felkészülést segítő programban összesen 140 önkormányzati vezető vehet részt a tél folyamán. A képzés végére a résztvevők várhatóan konkrét lépéseket tudnak tenni a klímaváltozás helyi hatásainak kezelése érdekében” – mondta Fülöp Orsolya, az Energiaklub szakmai igazgatója.

A régió önkormányzatai számíthatnak a lakosság aktivitására is – derül ki a kutatásból. A dél-dunántúli lakosok több mint háromnegyede nyilatkozott úgy, hogy részt venne olyan helyi programokban, melyek célja, hogy a település minél jobban felkészüljön a környezet várható változásaira. A megkérdezettek 16%-a rendszeresen, közel fele alkalmanként, 15%-a pedig vészhelyzetek esetén kapcsolódna be ilyen programokba. A szakértők szerint nem csak homokzsák-pakolásra kell gondolni: faültetések, település-zöldítési programok segítségével még a nyári hőségnapokon is érezhetően hűsebbé válhat egy-egy utca vagy tér mikroklímája.
Az adatfelvétel országszerte 1600 fő telefonos megkérdezésével, 2015 júliusában zajlott. A minta megbízhatóan reprezentálja a magyar lakosságot az életkor, nem, iskolai végzettség és régiók tekintetében.

További információ:
Fülöp Orsolya
szakmai igazgató, Energiaklub
tel.: +36 20 592 3600
e-mail: fulop@energiaklub.hu

Pál Ildikó
sajtókapcsolat
tel.: +36 30 240 76 19
e-mail: palildi@gmail.com

Címkék: klímaváltozás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.