Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. November 05. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tizennyolc krízisautóval a hajléktalanokért

Tizennyolc krízisautóval a hajléktalanokért

Újabb 9 autóval támogatja a kormány az utcán élő hajléktalanok téli ellátását. Az augusztusban már átadott gépkocsikkal együtt így összesen tizennyolcra emelkedik azoknak a gépjárműveknek – krízisautóknak - a száma, melyeket a szociális gondozó szolgálatok mindenekelőtt a kihűlések elkerülése és a fagyásos sérülések megelőzése érdekében vethetnek be.

A járműveket - az előző pályázathoz hasonlóan - közbeszerzési eljárás keretében a Hajléktalanokért Közalapítvány szerzi be és az autók használati, üzemeltetési jogának megszerzésére nyílt pályázatot tesz közzé utcai szociális munkát végző hajléktalanellátó szervezetek számára. A pályázaton elindulhat minden olyan szervezet, amelynek utcai szociális szolgálata érvényes működési engedéllyel rendelkezik és a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatallal (NRSZH) érvényes támogatási szerződés alapján működik. A nyertes szolgálatok a gépjárműveket mindaddig használhatják, amíg e szerződésük érvényben van.

A krízisautók működtetése hiánypótló szolgáltatás olyan esetekben, amikor utcai szolgálattal nem rendelkező településeken, vagy az utcai szolgálatok működési idején kívül hajléktalan személyek azonnali felkeresésére, ellátására, szállítására van szükség. A kormány a krízisautó szolgálatok működtetését, a regionális diszpécser szolgálatokat, valamint a hajléktalanellátó intézmények infrastrukturális fejlesztését és a közterületeken élők étkeztetését, egészségügyi ellátását a Hajléktalanokért Közalapítványon keresztül több mint 370 millió forinttal támogatja. E támogatásokon túl a kormány 2013-ban csaknem 8 milliárd forintot fordít a hajléktalanellátás normatív finanszírozására, de több százmillió forinttal támogatja a már korábban elindított programokat is.

Szintén az utcán élő hajléktalan emberek elhelyezését és beilleszkedését támogatták a Hajléktalanokért Közalapítvány által 2010 és 2013 között kiírt pályázatok. Az összesen 1,2 milliárd forint értékű programokban megközelítőleg száz önkormányzati, civil és egyházi fenntartású hajléktalanellátó szervezet vett részt, köztük több olyan országos szervezet, mint a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vagy a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet. 2011-2013 folyamán a kormány az Új Széchenyi Terv keretében további 1,7 milliárd forintot fordított az utcán élők társadalmi beilleszkedésére. A program célja kifejezetten az utcán és közterületeken élők számának csökkentése, társadalmi integrációjának elősegítése a foglalkoztatás és a lakhatás elérését és megtartását segítő szociális munkával. A komplex reintegrációs programokba bevont hajléktalanok száma meghaladja az 500 főt. A hideg beköszöntével - a megnövekedett igényeknek megfelelően - 2013-ban már 11.466 férőhely várja a fedélnélkülieket a szociális szolgáltatások igénybevételét nyilvántartó rendszer (KENYSZI) augusztus havi adatai alapján. A szolgáltatásokra igényt nem tartó hajléktalanok száma becslések szerint országosan 3-4 000 fő lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.