Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Október 08. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tízmilliárdos kompenzációt kapnak egyes önkormányzatok

Tízmilliárdos kompenzációt kapnak egyes önkormányzatok

Tízmilliárd forintot kapnak jövőre azok az önkormányzatok fejlesztéseik támogatására, amelyek nem vettek részt az adósságkonszolidációban – áll a 2014-es központi költségvetés tervezetében. A 690,3 milliárd forintra rúgó adósságátvállalásban egyébként 1997 település, valamint 10 kistérségi társulás vett részt, mintegy 1200 önkormányzat nem volt érintett a konszolidációban - írja a Világgazdaság.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte, hogy a támogatás részleteit a helyi önkormányzatokért felelős miniszter az államháztartásért felelős miniszter egyetértésével állapítja meg majd 2014-ben. Valószínűleg – ahogy azt korábban Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára is elmondta – fejlesztési célú pályázatokat fognak ebből támogatni.

„A következő évi európai uniós támogatások önrészét fedezhetik ebből a keretből” – mondta lapunknak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Schmidt Jenő szerint szóba jöhetnek a vidékfejlesztési, Leader, vagy hármas tengelyes pályázatok (melyek mikrovállalkozások támogatására, falufejlesztésre, turizmusra és vidéki örökség fejlesztésére adnak lehetőséget), vagy a Regionális Operatív Programok. Úgy vélte, hogy hasonló keret a 2015-ös és a 2016-os büdzsében is lesz majd. „A 10 milliárdos kompenzációs keret révén mintegy 60–80 milliárd forintos fejlesztés jöhet létre az adósságkonszolidációban nem résztvevő településeken, ami igen jelentős összeg” – hangoztatta a TÖOSZ elnöke. Általában ezeknél a pályázatoknál 5–10 százalék az önrész. Lehetnek még olyan hármas, négyes tengelyű kiírások, ahol az áfa 27 százalékos önerő.Schmidt kiemelte, hogy ezeknek a településeknek a jelentős része nem is tudott eladósodni, mivel nem tartanak fenn nagy intézményeket. Az igaz, hogy náluk is igen feszes gazdálkodásra volt szükség.

A büdzsé jövő évi tervezetében több sor is arra vonatkozik, hogy milyen kamatkiadásokat fizet az államháztartás az önkormányzatok különböző, forint, devizahiteleinek átvállalásai kapcsán. Schmidt Jenő szerint ezeknek az átvállalt költségek kapcsán a nagyobb tételek még mintegy öt évig, a kisebb tételek akár még 10 évig is benne lesznek a központi költségvetésekben. A TÖOSZ elnöke szerint a kormányzatnak módja volt arra, hogy a újra tárgyalja ezeket a hiteleket, mivel ezeket már egy csomagban kezelik. Az állam ugyanis jobb adós, mint az önkormányzat, nagyobb kört is tud adóztatni. Így lecsökkenthették a kamatszázalékot, vagy a kezelési költségeket is.

A 2014. évi költségvetésről szóló törvényjavaslat egyik mellékletében található „a települési önkormányzatok adósságkonszolidációjához kapcsolódó állami támogatások” nevű sor 4 milliárd forintos összeggel. A nemzetgazdasági tárca lapunkkal közölte: az előirányzat célja, hogy a 2012. és 2013. évi adósságkonszolidációban folyamatban lévő adósságrendezési eljárásuk miatt részt nem vett önkormányzatok az eljárás lezárultát követően 60 napon belül részesüljenek az adósságkonszolidációban. Ezen kifizetésekre nyújt fedezetet az előirányzat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal