Hírek
2016. Február 17. 08:08, szerda |
Életmód
Forrás: mti
Több a jótékony omega-3 zsírsav az organikus tejben és húsokban

Majdnem 50 százalékkal több omega-3 zsírsav található az organikus tejben és húsokban, mint hagyományos változataikban
- állapította meg egy nemzetközi szakértőkből álló csoport a témában végzett eddigi legnagyobb tanulmány során.
A szakemberek tejről és húsokról készített tanulmányokat - összesen több mint 250 munkát - elemezve mutattak ki egyértelmű különbségeket a bio és nem bio élelmiszerek között.
A tanulmányt vezető Newcastle-i Egyetem professzoraként dolgozó Chris Seal szerint az omega-3 zsírsavak fogyasztását a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának alacsonyabb kockázatával és az agy fejlődésére, valamint működésére gyakorolt jótékony hatással hozzák összefüggésbe.
"A nyugat-európai étrendben túlságosan alacsony ezeknek a zsírsavaknak az aránya és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a beviteli mennyiség megduplázását javasolja" - mondta a szakember.
Seal szerint az organikus termékekre való átállás segíthetné ezeknek a fontos tápanyagoknak a megfelelő mennyiségű bevitelét anélkül, hogy közben növelné a bevitt kalóriák és a nem kívánatos telített zsírok mennyiségét. Ez azt jelenti, hogy fél liter zsíros organikus tej az ajánlott napi omega-3 bevitel 16 százalékát, a hagyományos tej a 11 százalékát fedezi.
A British Journal of Nutrition című folyóiratban közölt eredmények szerint továbbá az organikus húsokban alacsonyabb a mirisztin- és a palmitinsav szintje, és az organikus tejben ideálisabb az omega-3/omega-6 arány, valamint magasabb a zsíroldó vitaminok mennyisége.
A szakemberek azt is megállapították, hogy a hagyományos tejben 74 százalékkal több jód van, mint az organikus változatban - írta a Medicalxpress című egészségügyi portál.
"Kétséget kizáróan megmutattuk, hogy tápanyagtartalombeli különbségek vannak az organikus és a hagyományos élelmiszerek között" - húzta alá a tanulmányt vezető Carlo Leifert, az egyetem professzora. Hozzátette: az organikus gyümölcsökre, zöldségekre, húsokra és tejtermékekre való átállással jelentősen növelhető az antioxidánsok és omega-3 zsírsavak napi beviteli mennyisége.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Február 14. 07:36, péntek | Életmód
Krausz Ferenc kapta a Semmelweis Egyetem nemzetközi díját
Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus vehette át a Semmelweis Budapest Award elnevezésű nemzetközi elismerést csütörtökön Budapesten. Az intézmény díját 2009 óta ítélik oda minden évben.
2025. Február 13. 07:10, csütörtök | Életmód
A lakótelepi lakások átlagos négyzetméterára a fővárosban átlépte az egymillió forintot
A lakótelepi lakások országos átlagos négyzetméterára jelenleg 805 628 forint, míg a fővárosi paneleknél - néhány lakótelep kivételével - ez az érték átlépte az egymillió forintot
2025. Február 12. 07:49, szerda | Életmód
Megújul idén a gyulai vár
Megújul idén a gyulai vár, a kiállítóhelyet működtető cég szakemberei több lépcsőben terveznek átalakításokat az egykori erődítményben. Az elképzelések között szerepel a várkiállítás frissítése is
2025. Február 11. 09:26, kedd | Életmód
Ingatlan.com: gyorsabban emelkedik a lakások ára a vártnál
Több mint 9 százalékkal nőttek a lakásárak januárban az egy évvel korábbihoz képest, ami gyorsabb drágulás, mint amire számítani lehetett – közölte az ingatlan.com hétfőn az MTI-vel januári lakásárindexének adatai alapján.