Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Szeptember 22. 08:13, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Több kukorica teremhet idén a tavalyinál

Több kukorica teremhet idén a tavalyinál

A kedvező időjárásnak köszönhetően a tavalyinál valamivel több kukorica teremhet az idén, napraforgóból pedig a múlt évihez hasonló mennyiséget takaríthatnak be a gazdák

- mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.
Az államtitkár az aratási koordinációs bizottság ülését követően kiemelte, hogy a kilátásban lévő hektáronkénti termésátlagok kedvezőek, meghaladják az elmúlt öt év átlagát.

Ismertette, kukoricából a majdnem 900 ezer hektárnyi terület 13 százalékát takarították be. Az eddigi eredmények alapján hektáronként 7,6 tonna a termésátlag, a tavalyi átlag 6,8 tonna volt. Az időjárás és a csapadékmennyiség miatt az idén is 7 millió tonna alatti terméssel számolnak, tavaly 6,62 millió tonna termett - mondta.

Kifejtette, a napraforgó mintegy háromnegyedét már betakarították a 604 ezer hektárt kitevő területről, a termésátlag az idén, a tavalyihoz hasonlóan, hektáronként 3 tonnát tesz ki. Becslések szerint napraforgóból 1,8 millió tonnát takaríthatnak be a gazdák - tette hozzá az államtitkár.

Közölte, a szója 60 ezer hektáros vetésterületének 20 százalékról takarították be a termést. A hozam 2,5 tonna körül alakul hektáronként.

A burgonyát a terület 74 százalékáról szedték fel, a termésátlag 24,6 tonna körül alakul hektáronként.

A cukorrépa betakarítása is megkezdődött: a 15 ezer hektárt meghaladó vetésterület két százalékáról 19 ezer tonnát takarítottak be - sorolta.

Szavai szerint keresleti piac van Európában. Németországban a becslések alapján a tavalyihoz képest 38 százalékkal kevesebb kukorica termett, Lengyelországban pedig az összes gabonatermés közel 15 százalékkal csökken. A kiesések az ottani felhasználási szükségletek miatt komoly keresletet támasztanak a magyar termények iránt - mondta.

Közölte: a gazdálkodók 170 ezer hektárról jelentettek be különböző káreseményeket, az elmúlt hetekben tapasztalható aszály miatt 80 ezer hektárra nőtt az aszálykáros terület.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke elmondta, a kukorica és a napraforgó terméseredmények az ország egészét nézve a csapadékmennyiség miatt rendkívül eltérők, gazdaságokon belül is.

Beszélt arról is, hogy időben megkezdődhetett a vetés. Az őszi káposztarepcével a jövő évi terület 90 százaléka már be van vetve, az őszi árpa vetése 3-5 százaléknál tart, és a napokban megkezdődik az őszi hibrid búza vetése is. Őszi búza vetésterülete tavaly 950 ezer hektár volt, idén 968 ezer hektáron terveznek vetni.

A GOSZ elnöke kiemelte, hogy idén tavasszal a gabonaárak megváltoztak, az előző három évben a tonnánkénti 40 ezer forint körüli árak voltak jellemzők, az aratási szezon 3-4 ezer forinttal magasabban indult. Jelenleg a búza ára tonnánként 55 ezer forintnál kezdődik, a minőségi vagy javító búza 58-60 ezer forinton érhető el a piacon. A kukorica tonnánkénti ára 46 ezer forinttól indul.

Címkék: kukorica, termés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során